Nadutost koju ne uzrokuje hrana

nadutost

Nadutost je uzrokovana nakupljanjem plinova u probavnom traktu. Obično je popraćena nelagodom ili bolom u trbuhu, a može biti povezana i s podrigivanjem. Ali nije uvijek hrana glavni uzrok ove neugodne pojave.

Gastroenterologinja Monika S. Borka navodi da nadutost može biti uzrokovana nizom čimbenika vezanih uz vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Koji su uzroci nadutosti koji nemaju nikakve veze s hranom koju jedemo?

Stres

Vaš probavni sustav je u stalnoj komunikaciji s vašim mozgom. Dakle, stres i tjeskoba, zbog kojih tijelo oslobađa hormon stresa kortizol, mogu doprinijeti nadutosti.

Lijekovi

Neki lijekovi mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima, uzrokovati zadržavanje tekućine, promijeniti funkciju probave ili uzrokovati oštećenje probavnog sustava ako se uzimaju dugotrajno.

Prema studiji iz 2016. objavljenoj u Scandinavian Journal of Pain, određeni lijekovi protiv bolova obično uzrokuju zatvor, što dovodi do nadutosti. Iznenađujuće, dodaci poput multivitamina ili dodataka željeza također mogu to učiniti, kaže ona.

Problem s crijevima

Divertikuloza je stanje u kojem se pojavljuju male izbočine po cijelom debelom crijevu, a smatra se da je jedan od uzroka prehrana bez vlakana. Ali ako su te vrećice inficirane, onda se to zove divertikulitis, a jedan od simptoma može biti nadutost. Iako se tradicionalno nalazi kod starijih ljudi, prethodna istraživanja pokazuju da pogađa i mnoge mlađe ljude.

Infekcija

Infekcije mokraćnog sustava ili infekcije želuca H. pylori također mogu uzrokovati nadutost. Osim nadutosti, bakterijska infekcija također može uzrokovati mučninu, podrigivanje te bolove ili peckanje u trbuhu.

Menstruacija

Nisu samo grčevi i glavobolje ono što menstruaciju čini potencijalno nepodnošljivom. Zahvaljujući fluktuacijama hormona estrogena i progesterona, možete primijetiti da se osjećate napuhnuto neposredno prije i tijekom menstruacije.

Ena B., Foto: Freepik