Male promjene koje će osvježiti vašu kupaonicu

kupaonica

Kupaonica je prostorija koja se stalno koristi, nekoliko puta dnevno, a svakako je i mjesto gdje dan počinje i završava. Iz tog razloga vrlo je važno da je uvijek prozračna, čista, mirisna, uredna i naravno – funkcionalna. U redu, znamo da je nemoguće održavati ga urednim cijelo vrijeme, jer se neredi brzo događaju u kupaonicama. Bilo od rublja, kozmetičkih proizvoda koji nisu vraćeni na svoje mjesto ili pak od prevrnute košare s nekim sitnicama. Ali sve ostalo još uvijek može biti konstantno. Međutim, što učiniti kada je unutrašnjost kupaonice jednostavno dosadna, a renoviranje nije moguće ili potrebno?

Isto kao i uvijek. Kada se umorite od izgleda svoje dnevne ili spavaće sobe, većina ljudi promijeni njihov raspored. Promjenom rasporeda prostorija dobiva svježiji, malo drugačiji izgled, što unosi određenu dozu pozitive i novog komfora koji je potreban. Promjena rasporeda kupaonice naravno nije moguća, ali postoji mogućnost manjih izmjena koje utječu na cjelokupni izgled interijera. Razmišljali smo što bi sve te male promjene mogle biti, a da ne zahtijevaju puno vremena i ulaganja. Donosimo nekoliko ideja koje će većini zasigurno puno značiti.

Promjena slavine za umivaonik i kadu

Ovo je zapravo vjerojatno najveća investicija o kojoj ćemo pričati, jer slavine za umivaonik i kadu nisu najjeftinije. Međutim, nisu ni nešto skupo i mijenjaju se samo kada je potrebna renovacija.

Miješalice za umivaonike i kade često vrlo brzo izgube svoj sjaj i izvorni izgled. Koliko god se brinuli o njima, s vremenom kamenac odradi svoje i nastaju određene mrlje koje je nemoguće ukloniti. Sve to čini da kupaonica izgleda dosadno i neuredno. Stoga, linija manjeg otpora kaže – promijeni ono što ti se ne sviđa! No, kada poželite malo drugačiji prostor, nemojte mijenjati u istom smjeru, već to doista napravite. Ako ste dosad imali srebrne, sjajne slavine za umivaonik i/ili kadu, ovaj put odaberite mat. Ili promijenite boju. Neka to bude zlatna, crna, što su također boje koje su u trendu posljednjih nekoliko sezona, a bit će tako iu narednim sezonama. Samom promjenom slavine kupaonica izgleda sasvim drugačije, iako se ne očekuje da bude tako.

Kada mijenjate boju slavine za umivaonik ili kadu, važno je da tu boju zatim koristite za daljnju izradu kupaonskog interijera. Dakle, ako su slavine zlatne, pokušajte ubaciti dodatne zlatne elemente, poput držača za wc papir, posude za sapun ili neki drugi detalj. Tako ćete sve uklopiti u jednu priču, odnosno u jedan stil.

Umetnite novo ogledalo

Većina kupaonica sada ima ogledalo koje ima ormariće sa strane ili iza samog ogledala. Vrlo praktično rješenje, svakako. Ali ako želite napraviti određene promjene, možete krenuti i od ogledala. Umjesto tog postojećeg, postavite obično ogledalo koje će visjeti na zidu ili ogledalo koje će biti u okviru. Iako se ponekad čini neprirodnim da se takvo što nađe u kupaonici, ono zapravo utječe na dozu veće udobnosti nego prije, a to je jedan od uvjeta kupaonice kao prostorije.

Uvedite novu rasvjetu

Odgovorimo odmah na najveće nedoumice onih koji razmišljaju. Košta li puno uvođenje nove i dodatne rasvjete? Ne. Je li komplicirano uvesti? Ne opet.

Već imate centralnu rasvjetu u svojoj kupaonici. To su danas uglavnom LED stropne svjetiljke, jer su izdržljive, dugo rade bez problema i daju jako dobro svjetlo. Ako je još uvijek u pitanju sijalica koja svijetli na stropu vašeg kupatila, najveća promjena vrijedna nekoliko stotina dinara je upravo jedna od ovih plafonjera. Svoju kupaonicu nećete moći prepoznati u prvim trenucima kada je uključite, ali će vas smetati kada prvi put vidite da nešto nije dobro očišćeno, jer otkriva svaku mrlju. Osim stropne rasvjete, poigrajte se i LED trakama. Možete ih postaviti iza ogledala, uz otvorene police, uz kupaonski namještaj, uz rubove stropa… Ove lajsne se vrlo jednostavno postavljaju, ne zahtijevaju velika ulaganja, a cijeli prostor pretvaraju u modernu oazu.

Unesite novi tekstil za kupaonicu

Kad se jednom naviknete na mali tepih, stazu u kupaonici, više nikada nećete biti bez nje. To je jednostavno tako. Podne pločice nikada ne mogu biti lijepe bez tračnice nakon što je postavljena. Zato jedna od brzih i jednostavnih promjena koje ne koštaju puno može biti promjena tog kolosijeka. Zaboravite na one kupaonske garniture iz prošlog stoljeća, uz koje ide tračnica oko wc školjke, poklopac za dasku za šalicu… Odete u tepih centar, odaberete tračnicu s gumiranom podlogom koja vam se sviđa i pristaje uz interijer. , i to je sve što vam treba. Nastojte da se uklopi u ono što je već promijenjeno, poput boje slavine, rasvjete, nekih drugih detalja, ali i da se uklopi u ostatak interijera, a to su prije svega pločice, vrata, kupaonski namještaj.

Promijenite košare za otpad

Košare za odlaganje vrlo su dekorativan element u svakoj kupaonici. Osim što su izvrsne za organizaciju, bilo da se radi o velikoj košari za rublje ili manjoj košari za kozmetiku, za odlaganje nekih sitnica, izgledaju dekorativno gdje god se smjestile. Zato s vremena na vrijeme, baš kada trebate određenu promjenu u kupaonici, malo promijenjen izgled, košare mogu biti prve koje će podržati tu promjenu. Stare možete sačuvati pa ih mijenjati ili nekome pokloniti, a nove uskladiti s novim detaljima i izgledom interijera kako bi doista dali dojam potpuno novog prostora. Jer bit je svakako u detaljima.

Biljke u kupaonici

Za kraj savjet koji nekim tehnikama možda i nije najprihvatljiviji jer ima onih koji smatraju da biljkama, dekoracijama i svijećama nije mjesto u kupaonici. No, kako je kupaonica oaza svakoga od nas, tu bi se trebale naći i biljke, jer kakva je to oaza bez ijedne biljke?

Imate li prozor, pa makar i malo dnevnog svjetla, tu su biljke koje će na njemu ili na osvijetljenoj polici savršeno uspijevati, a cijeli će prostor izgledati prirodnije, prozračnije i puno ugodnije.

Ivan N., Foto: Unsplash