Kako prepoznati je li vaš pas stvarno “genije”

pas

Sada se vjerojatno pitate: Kako mogu znati je li moj pas genij?

Ne može se poreći činjenica da su psi neka od najpametnijih, najintuitivnijih stvorenja na planetu. Znaju signalizirati pauzu za kupaonicu jednostavnim kimanjem glave ili podignutom obrvom. Znaju gdje se u svakom trenutku nalaze njihove omiljene poslastice.

Neki vlasnici pasa mogu čak ići tako daleko da kažu da su njihovi psi čisti genijalci. Iako to može zvučati kao hrabra tvrdnja, nova studija iz Scientific Reports kaže da genijalni psi doista postoje. Neki čak znaju imena više od 100 različitih igračaka.

U istraživanju je bilo zastupljeno više od devet različitih zemalja i 10 pasmina. Border koliji bili su najpopularnija pasmina. No grupu su činili i labradori, pomeranci, pekinezeri, shih tzui, korgiji, toy pudle, njemački ovčari i križanac “australskog stočarskog psa i minijaturnog australskog ovčara”.

Dok ljudska dojenčad provode dane i mjesece učeći kako govoriti i komunicirati, neki psi mogu pokupiti određene ključne riječi bez ikakvog nagovaranja ili obuke od svog vlasnika, objasnila je voditelj istraživanja Shany Dror, doktorantica etologije na Sveučilištu Eötvös Loránd u Mađarskoj.

Vlasnici samo jednog dana primijete da njihov pas zna imena igračaka“, napisala je Dror. “Netko kaže ‘Pizza’, a njihov pas odjednom dođe s igračkom za pizzu”.

Dakle, što čini psa genijem?

Dror i njezini kolege krenuli su odgovoriti upravo na to pitanje kada su pokrenuli pseću lingvističku igru koja se prenosi uživo pod nazivom Genius Dog Challenge. Tijekom igre, psi bi se borili jedan protiv drugog kako bi vidjeli koja od četveronožaca zna više riječi. Potraga za pronalaskom najpametnijih pasmina pasa trajala je pet godina, a rezultati su bili zapanjujući.

Sve u svemu, Dror je pronašla 41 psa koji su mogli identificirati najmanje pet različitih igračaka na temelju imena poput “pizza”. Ova elitna skupina pasa dobila je nadimak “daroviti psi koji uče riječi”. Najpametniji u skupini znao je 86 različitih riječi. Kako su godine prolazile, a igra napredovala, psi su postajali još pametniji. Na kraju je 16 pasa povećalo svoj vokabular na više od 100 riječi.

Sada se vjerojatno pitate: Kako mogu znati je li moj pas genij? Dror je rekla da su najpametniji u čoporu pokazali veliko zanimanje za igru s igračkama i pažljivo slušali svoje vlasnike.

Općenito, mislim da je ova studija izvrstan primjer sljedećeg vala potencijala za građansku znanost i za razumijevanje naših psećih suputnika i njihove sposobnosti da nas razumiju“, zaključila je Dror.