Savjeti za uzgoj mente kod kuće

uzgoj mente

Menta je aromatična biljka koja se može uzgajati kod kuće na prozoru ili balkonu. Menta ima mnoge koristi za zdravlje, kuhinju i ljepotu, pa je dobro imati je pri ruci. Donosimo nekoliko savjeta za uzgoj mente kod kuće i na što je potrebno obratiti pažnju.

Odaberite vrstu mente koju želite uzgajati

Postoji mnogo vrsta i sorti mente, kao što su pitoma menta, jabučna menta, kovrčava menta, barska menta i druge. Svaka vrsta ima svoj miris, okus i izgled, pa odaberite onu koja vam se najviše sviđa. Možete uzgajati i više vrsta mente u različitim posudama.

Nabavite sjeme ili sadnicu mente

Možete kupiti sjeme ili sadnicu mente u vrtnom centru, trgovini ili online. Ako kupujete sjeme, slijedite upute na pakiranju za sjetvu i klijanje. Ako kupujete sadnicu, presadite je u veću posudu s rupama za drenažu i bogatim tlom.

Odaberite mjesto za uzgoj mente

Menta voli puno sunca, ali može podnijeti i djelomičnu sjenu. Odaberite mjesto na prozoru ili balkonu koje je dobro osvijetljeno i zaštićeno od jakog vjetra i mraza. Menta također voli vlažan zrak, pa možete staviti posudu s vodom u blizini spremnika s biljkom.

Zalijevanje

Zalijevajte mentu redovito i ne dopustite da se previše osuši između zalijevanja. Menta treba vlažno, ali dobro drenirano tlo. Provjerite vlagu tla prstom i zalijevajte kad je gornji sloj suh. Ne zalijevajte previše da ne dođe do truljenja korijena.

Održavajte mentu zdravom i bujnom

Menta je brzorastuća biljka koja se može proširiti i zauzeti puno prostora. Da biste to spriječili, redovito orezujte vrhove i cvjetove biljke, što će potaknuti grananje i gustoću. Također, uklonite suhe i oštećene listove i stabljike. Možete koristiti orezane dijelove mente za čaj, kuhanje ili druge svrhe.

Gnojite mentu jednom ili dva puta godišnje

Menta ne treba puno gnojiva, ali možete joj dodati malo organskog gnojiva u jesen da poboljšate rast i kvalitetu. Možete koristiti kompost, stajnjak ili tekuće gnojivo razrijeđeno prema uputama na pakiranju. Ne pretjerujte s gnojivom da ne narušite okus i miris mente.

Razmnožavajte mentu ako želite više biljaka

Menta se lako razmnožava reznicama, podjelom ili sjemenom. Reznice možete uzeti od zdravih i mladih izdanaka, odrezati ih pod kutom i staviti u čašu s vodom dok ne puste korijenje. Zatim ih možete presaditi u zemlju. Podjelu možete napraviti tako da izvadite biljku iz posude, podijelite je na manje dijelove i posadite ih u nove posude. Sjeme možete sakupiti od cvjetova koje ste ostavili da sazriju, osušiti ih i čuvati na hladnom i tamnom mjestu do sjetve.

To su neki od osnovnih savjeta kako uzgajati mentu kod kuće. Menta je biljka koja će vam donijeti mnogo zadovoljstva i koristi, pa se nadam da ćete uživati u njenom uzgoju.

Barbara D., Foto: Pixaby