Novi projekt “Baku i djeda svako dijete treba”

baku i djeda

Kada je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) prošle godine organizirala radionicu o pravima baki i djedova u pokretanju postupka za viđanje unuka (neovisno o roditeljima), nije bila ni svjesna kakvu je „pandorinu kutiju“ otvorila. Bake i djedovi iz cijele Hrvatske strpljivo su čekali u redu ispred Mjesnog odbora Horvati Srednjaci kako bi prisustvuju radionici, zatraže pomoć i podjele svoje iskustvo. Tema je zainteresirala i medije, a pozivi upomoć i telefoni nisu prestajali zvoniti zadnjih godinu dana. S obzirom na to da su pozivi i traženje savjeta zbog ne viđanja unuka sve učestaliji, HURR je pokrenuo novi projekt: „BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“ s partnerima udruga Životna linija i Udruga CENTAR DO.

Projekt je počeo 1. listopada od kada se nudi savjetodavna pomoć. Novost je da će od 10. studenog 2023. do 29. veljače 2024. biti organizirane i besplatne radionice za bake i djedove te cijelu obitelj. Predstavljanje projekta i prva radionica održat će se 10.11.2023. u 17 h u MO Horvati Srednjaci: „Glavni problemi i izazovi odnosa baka i djedova i unuka danas“ koju će voditi psiholog Bojan Klapčić.

Cilj projekta je unapređenje i zaštita prava djece, osnaživanje kapaciteta i podrška obitelji, zaštita prava i poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi te poticanje volonterstva. Voditeljica projekta je Melita Požgaj, dugogodišnja volonterka i tajnica HURR-a.

Pomoć koja će se pružati tijekom nadolazeća 4 mjeseca je:

  • Savjetodavna pomoć – Oliver Čanić, predsjednik HURR-a
  • Psihosocijalna pomoć – psiholog Bojan Klapčić
  • Grupe podrške – dipl.sociologinja Ines Kovačić, Udruga Životna linija
  • Kreativne radionice tai chi chuan – Boro Ranitović, predsjednik udruge CENTAR DO
Raspored radionica u studenom 2023.:

10.11.2023. u 17 h MO Horvati Srednjaci: “Glavni problemi i izazovi odnosa baka i djedova i unuka danas“ psiholog Bojan Klapčić

13.11.2023. u 19 h Graditeljska tehnička škola Zagreb: Tai chi chuan, Boro Ranitović

24.11.2023. u 17 h MO Horvati Srednjaci: Grupa podrške, dipl. sociologinja Ines Kovačić

O važnosti oba roditelja i bliskih srodnika, posebno baka i djedova u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja. Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja te djedova i baka – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe. Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u radionicama i edukacijama koje su besplatne!

Sve informacije o aktivnostima i rasporedu radionice potražite na službenom webu i Facebook stranici projekta.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Grada Zagreba.