Noć kazališta – ove godine sudjeluje više od 1000 kazališta

noć kazališta

U KunstTeatru u Zagrebu danas je na konferenciji za medije predstavljen program manifestacije ‘Noć kazališta’, u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava, koja će se ove godine održati u subotu, 25. studenog, u više od 100 kazališta u 46 grada diljem Hrvatske. Program Noći kazališta su predstavili ravnateljica Narodnog sveučilišta Dubrava Sandra Banić Naumovski, Ivan Planinić iz KunstTeatra, Katarina Mažuran Jurešić iz Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, Danica Juričić Spasović iz Zagrebačkog kazališta mladih i Margareta Fabičević iz Bjelovarskog kazališta.

Noć kazališta manifestacija je posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima, a u program su uključena javna i nezavisna kazališta, Centri za kulturu, Pučka otvorena učilišta, nezavisne kazališne skupine i umjetničke organizacije, amaterska kazališta te samostalni kazališni umjetnici. Tijekom manifestacije, kazališta postaju glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Manifestacija sustavno i višegodišnje njeguje neselektivno uključivanje sudionika i iznimnu otvorenost svim izvedbenim formama i oblicima, potiče na kazališno stvaralaštvo i njegovu promociju, te razvija intersektorsku suradnju. «Ponosni smo što smo u ovih 15 godina uspjeli zadržati širinu i važnost manifestacije, a u sljedećem razdoblju želimo jačati suradnju s odgojno – obrazovnim sektorom s ciljem razvoja publike» – rekla je Sandra Banić Naumovski.

Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci sudjeluje u manifestaciji dugi niz godina jer, kako kažu: «Noć kazališta je idealna mogućnost da se kazalište poveže s publikom«, ali isto tako, «bitno je da postoji sinergija između institucionalne i nezavisne scene, te da se s institucionalne razine sruši fama elitne pozicije kazališta.» – izjavila je Katarina Mažuran Jurešić iz riječkog HNK.

Nezavisna kazališta često su u neravnomjernoj poziciji u odnosu na institucionalna, što nije nužno zbog kreatora javnih politika, već sistemskih nedostataka. Ivan Planinić iz KunstTeatra kaže da se trendovi mijenjaju i da je sve veći broj kazališta na nezavisnoj sceni, a to je važno za razvoj kulture. Ove će godine u Noći kazališta, nastavlja Planinić, KunstTeatar ponuditi besplatnu izvedbu predstave ‘Dobar, loš, mrtav’ s kojom su nastupili i prve godine kad se kazalište uključilo u ovu manifestaciju.

Zagrebačko kazalište mladih sudjeluje u manifestaciji od samog početka, a Danica Juričić Spasović je najavila da će publika imati priliku vidjeti predstavu ’12. NOĆ ili kako hoćete’ u produkciji ZKM-a i Dubrovačkih ljetnih igara, i u režiji Grzegorza Jarzyne, a predstava se bavi pitanjem rodnih uloga, seksulanosti i ljubavi.

Bjelovarsko kazalište uskoro slavi 27. godina postojanja i rasadnik je mladih. Margareta Fabičević iz Bjelovarskog kazališta navodi da je jako važno osloboditi prostor za mlade za njihov daljnji razvoj, a predstavila je i trodnevni program u povodu Noći kazališta. Centralno događanje je u subotu, 25. studenog izvedbom satirične komedije «Zlo-čist-oća!’, autora i izvođača Luke Kuzmanića i redatelja Ivana Mokrovića.

Manifestacija ‘Noć kazališta’ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Program Noći kazališta dostupan je na službenoj web stranici.