Menta poboljšava vaše zdravlje i raspoloženje

menta

Menta je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva i koristi se u raznim oblicima, kao što su čaj, ulje, sirup, kapsule, bomboni i druge. Menta ima osvježavajući miris i okus, a sadrži i aktivne sastojke koji djeluju na razne organe i sustave u tijelu. Neki od zdravstvenih beneficija mente su:

Poboljšava probavu i ublažava grčeve, nadutost, zatvor i proljev

Menta potiče lučenje žuči i pomaže u razgradnji masti. Također, menta ima antiseptičko i protuupalno djelovanje, pa sprječava infekcije i upale u probavnom traktu.

Smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

Menta ima umirujući i opuštajući učinak na živčani sustav, pa pomaže u smanjenju napetosti, anksioznosti, depresije i nesanice. Također potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, koji poboljšava raspoloženje i samopouzdanje.

Olakšava disanje i liječi prehladu, kašalj, astmu i alergije

Menta sadrži mentol, koji djeluje kao ekspektorans i bronhodilatator, pa pomaže u čišćenju dišnih puteva i olakšava disanje. Također ima antibakterijsko, antivirusno i antialergijsko djelovanje, pa pomaže u liječenju infekcija i upala u dišnom sustavu, kao i u smanjenju alergijskih reakcija.

Jača imunitet i štiti od bolesti

Menta je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima. Oni jačaju imunološki sustav i štite tijelo od slobodnih radikala, koji uzrokuju starenje i bolesti. Također ima antimikrobno i antifungalno djelovanje, pa pomaže u sprječavanju i liječenju raznih infekcija i gljivičnih oboljenja.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju

Menta stimulira moždanu aktivnost i povećava protok krvi u mozgu, pa pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija, kao što su pamćenje, učenje, koncentracija i kreativnost. Također pomaže u prevenciji i liječenju neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Menta je dakle vrlo korisna biljka za zdravlje, koju možete uključiti u svoju prehranu i njegu. Međutim, treba biti oprezan s količinom i načinom korištenja mente, jer može imati i neke nuspojave i kontraindikacije.

Neki od nuspojava mente su:

Alergijske reakcije, kao što su osip, svrbež, oticanje i anafilaktički šok, kod osoba koje su preosjetljive na mentu ili njezine sastojke .

Želučane tegobe, kao što su žgaravica, mučnina, povraćanje i proljev, kod osoba koje imaju osjetljiv želudac ili gastritis .

Interakcije s lijekovima, kao što su antacidi, antikoagulansi, antihipertenzivi, antidiabetici i drugi, kod osoba koje uzimaju te lijekove, jer menta može utjecati na njihovu apsorpciju i djelovanje .

Hormonske promjene, kao što su smanjenje razine testosterona, estrogena i progesterona, kod osoba koje imaju hormonske poremećaje ili uzimaju hormonsku terapiju .

Smanjenje dojenja, kod dojilja koje konzumiraju previše mente, jer menta može smanjiti proizvodnju i kvalitetu majčinog mlijeka .

Stoga, prije nego što počnete koristiti mentu za zdravlje, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom o mogućim nuspojavama i kontraindikacijama, te pratite preporučene doze i načine primjene. Menta je odličan prirodni lijek, ali samo ako se koristi pametno i umjereno.

Barbara D. ; Foto: Freepik