Kako pripremiti tijelo za trudnoću

kako pripremiti tijelo za trudnoću

Plodnost je divlje putovanje. Ako razmišljate o bebama, vjerojatno vam svašta prolazi kroz glavu. Pravljenje djeteta nije uvijek tako jednostavno kao što se možda čini. Često nije. Nekima je za trudnoću potrebno vrijeme i dolazi s preprekama. Bilo da tek počinjete s baby groznicom ili već neko vrijeme pokušavate zatrudnjeti, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste pripremili svoje tijelo za zdravu trudnoću.

Zašto je važno pripremiti tijelo za trudnoću?

Iako nije vitalno da pripremite svoje tijelo za trudnoću, to vam svakako može pomoći da zatrudnite i da imate lakšu trudnoću. Ovo postaje još važnije kako starite, primjerice u srednjim 30-ima i kasnije.

Ako se pitate je li vaše tijelo spremno za trudnoću, uvijek možete rezervirati termin kod svog liječnika. Na taj način doctor može vidjeti kao stojite fizički kao i testirati vaše hormone te vam pomoći da vidite mogu li tretmani plodnosti biti dobra opcija za vas. Pružatelji zdravstvenih usluga preporučuju odlazak ako ste dulje vrijeme bili na kontracepciji, ako nemate redoviti ciklus i/ili ako imate problema s reproduktivnim zdravljem poput endometrioze ili PCOS-a.

Bez obzira gdje se nalazite na svom putu plodnosti, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste svoje tijelo pripremili za sljedeću fazu svog putovanja.

Uravnotežena prehrana i zdrava težina

Znate važnost uravnotežene prehrane. Konzumiranje prave hrane pomaže u regulaciji razine energije, uravnotežuje vaše mentalno zdravlje i pomaže u prevenciji i liječenju kroničnih zdravstvenih stanja poput kardiovaskularnih poremećaja. Također pomaže vašem tijelu da se pripremi za trudnoću.

Određivanje prave hrane za vas može biti zbunjujuće, pogotovo s toliko različitih dijeta i trendova koji lebde uokolo. Ali zdrava prehrana ne mora biti komplicirana, dapače, ne bi trebala biti. Kada se radi o zdravoj prehrani, jednostavno je obično bolje.

To znači izbjegavanje pretjerano prerađene hrane i dodanog šećera, odabir cjelovite hrane poput voća i povrća. Možete ili ne morate jesti meso i proizvode životinjskog podrijetla, ali malo crvenog mesa i ribe mogu vam pomoći da dobijete hranjive tvari koje su vam potrebne prije trudnoće. Kad je moguće, odlučite se za ne-GMO (genetski modificiranu) i organsku hranu kako biste smanjili izloženost pesticidima i drugim kemikalijama.

Možda biste čak željeli napraviti test osjetljivosti na hranu ili alergiju kako biste vidjeli konzumirate li nešto što bi moglo uzrokovati upalu ili štetiti vašem imunološkom sustavu. Također vam može pomoći da smanjite unos alkohola i kofeina ako ih konzumirate puno. Dok govorimo o uporabi supstanci, također je važno ponoviti da biste trebali prestati piti i prestati pušiti cigarete ako ste pušač. Pokušajte također ne udisati pasivno pušenje. Dobra prehrana i manje toksina vrlo su važni dijelovi za trudnoću.

Dodatak folne kiseline

Postoji toliko mnogo prenatalnih dodataka prehrani na tržištu. Opet, ovo ne mora biti komplicirano.

Najveća stvar na koju treba obratiti pažnju kada kupujete prenatalni dodatak prehrani je folna kiselina. Folna kiselina neophodna je za sprječavanje oštećenja neuralne cijevi ili ozbiljnih urođenih oštećenja mozga i kralježnice.

Neki drugi vitamini i minerali na koje treba obratiti pažnju su:

  • Omega 3 masne kiseline
  • Vitamin B12
  • Biotin
  • Kolin

Većina njih može se pronaći u hrani poput jaja, tamnog lisnatog povrća, plodova mora i zdravih masnoća poput avokada.

Zdravstveni pregledi

Osim testiranja plodnosti, postoje i drugi testovi koje možete poduzeti kako biste se pripremili za trudnoću.

Jedan zdravstveni pregled koji može biti koristan kada razmišljate o trudnoći su testovi na SPI. Određene spolno prenosive infekcije mogu utjecati na plodnost i potencijalno se mogu prenijeti na dijete. Budući da mnoge spolno prenosive bolesti mogu biti bez simptoma, možda imate jednu neotkrivenu koja godinama miruje, čak i ako ste bili s istim partnerom.

Drugi alat je genetsko testiranje. Ovo je posebno korisno ako niste sigurni u povijest zdravlja svoje obitelji. To vam može pomoći da steknete uvid u sva moguća medicinska stanja koja mogu utjecati na vašu plodnost ili koja se mogu prenijeti na bebu.

Smanjite razinu stresa

Stres ne samo da može biti štetan za vaše zdravlje, već također može utjecati na vašu sposobnost začeća. I ne samo to, nego je svim promjenama koje dolaze s trudnoćom i povećanjem vaše obitelji lakše upravljati ako možete kontrolirati razinu stresa.

Evo nekoliko alata koje možete koristiti:

  • Redovita tjelesna aktivnost: Ovo također pomaže u fizičkoj pripremi vašeg tijela za trudnoću.
  • Dobijte akupunkturu: akupunktura ne samo da snižava razinu stresa, već su se neki pružatelji specijalizirali za plodnost.
  • Provedite vrijeme s voljenima.
  • Provedite vrijeme u prirodi.
  • Posjetite stručnjaka za mentalno zdravlje, poput terapeuta. Oni vam mogu pomoći da se emocionalno pripremite za ovu sljedeću fazu života.
  • Dnevnik za obradu vaših emocija.
  • Bavite se umjetnošću ili zabavnim hobijem

Smanjenje stresa pomaže vam da fizički pripremite svoje tijelo, ali vam također omogućuje da lakše uđete u ovu sljedeću fazu vašeg života i daje vam alate da se nosite s usponima i padovima trudnoće i roditeljstva.

Shvatite svoj ciklus

Razumijevanje vašeg ciklusa omogućuje vam da znate kada ovulirate i kada ste plodni. Možete se upoznati sa svojim ciklusom utvrđivanjem koliko je dug i korištenjem alata kao što su dnevnik ciklusa, aplikacije za plodnost i bazalni termometri.

Iako znate kada ovulirate, pokušajte izbjegavati seks samo u danima kada ste plodni. To može opteretiti vaš odnos s partnerom i može staviti toliki pritisak na vrijeme kad imate seks. Neke druge prednosti redovitog seksa? Izgradnja veze s voljenom osobom i smanjenje stresa – oboje je bitno za pripremu za trudnoću.

Budite blagi prema sebi

Ako ste već trudni, a niste poduzeli korake da “pripremite svoje tijelo za trudnoću”, ne brinite! Niste loš roditelj ili čovjek, samo živite svoj život. A sada imate bebu koja raste u vama pa vam ovi savjeti mogu olakšati trudnoću.

Ne dopustite da vas ovi savjeti nadvladaju, učinite što možete da održite svoje tijelo i um zdravima.

Natasha W. Intimina; Foto: Freepik