Obilježava se 60 godina od ubojstva Kennedyja

jfk

Kako bi obilježili šest desetljeća od atentata na bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja, Emmyjem nagrađena franšiza „Jedan dan u Americi“ vraća se sa svojim drugim dijelom, „JFK: Jedan dan u Americi“. Premijera limitirane serije je 5. studenog u 22 sata na National Geographic kanalu s dvije epizode. Jedna odmah nakon druge, a završna epizoda prikazat će se u ponedjeljak u istom terminu.

Serija u tri dijela daje opsežan prikaz tragičnog trenutka u američkoj povijesti koji se dogodio 22. studenog 1963. godine, te svih trzavica koje su uslijedile nakon toga. Uz muzejske arhivske snimke u boji, dokumentarna serija isprepliće arhivske snimke s ključnim svjedočanstvima posljednjih preživjelih svjedoka. „JFK: Jedan dan u Americi“ prikazat će svjedočanstva onih koji su bili na mjestu događaja toga dana u Dallasu, od kojih neki prvi put dijele svoje priče u ovom dokumentarcu.

Snimke uključuju događaje poput privođenja Leeja Harveyja Oswalda u policijsku stanicu te hitac koji ga je pogodio za vrijeme transfera u okružni zatvor. Zatim emotivno svjedočanstvo Peggy Simpson, jedine novinarke Associated Pressa koja je radila u Teksasu 1963. g. Zatim svjedočanstvo čovjeka koji je ubio Oswalda. Priču Clinta Hilla, agenta tajne službe dodijeljenog Jackie Kennedy, koji je slavno skočio na automobil u pokretu i pokušao pomoći Prvoj dami nakon što su ispaljeni hitci, ali i svjedočanstva mnogih drugih važni svjedoka. U stvarnom vremenu serija bilježi dan kad je JFK ubijen, ali i dane kada je stigao u Dallas, kada je Oswald upucan te JFK-ov sprovod.

jfk

Serija je podijeljena u tri dijela:

Atentat

Predsjednik John F. Kennedy i njegova supruga, Jackie, putuju u Texas s jednim okom na izborima 1964., zajedno s timom agenata tajne službe. Tijekom povorke automobila u centru Dallasa, JFK je brutalno ubijen usred bijela dana i kasnije tragično proglašen mrtvim u bolnici Parkland, sa svojom ožalošćenom suprugom u susjednoj sobi. Amerika se zauvijek mijenja.

Potjera

Utrka je u tijeku da se pronađe ubojica JFK-a, ali prije nego što bude uhićen, ponovno ubija. U međuvremenu, Jackie Kennedy se ukrcava na Air Force One kako bi vratila JFK-ovo tijelo u Washington. Noseći svoju krvavu haljinu, svjedoči prisezi LBJ-a kao novog predsjednika. Dok se mreža zatvara oko osumnjičenog ubojice Leeja Harveya Oswalda, njegovi suradnici i obitelj suočavaju se s ispitivanjem.

Osveta

Tijelo predsjednika Kennedyja stiže natrag u Washington, a ožalošćena Jackie Kennedy predvodi pogrebni marš u njegovu čast. Lee Harvey Oswald optužen je za ubojstvo JFK-a, ali svijet je ponovno šokiran kada vlasnik noćnog kluba, Jack Ruby, ubije Oswalda dok je još u policijskom pritvoru. S mrtvim Oswaldom više nema obračuna, a Amerika više nikada neće biti ista.

Od Emmyjem nagrađenog 72 Films’ Davida Glovera zajedno s Oscarom nagrađenim filmskim stvaraocima, Danom Lindsayjem i T.J. Martinom, ova serija rađena je u službenoj suradnji s Muzejom šestog kata Dealey Plaze u Dallasu.

Ove serije su za sve generacije — za one koji se sjećaju kako su 1963. s nevjericom gledali u televizor i one manje upoznate s bivšim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i njegovim ubojstvom“, rekao je David Glover, izvršni producent za 72 Films.

Oživljavanjem povijesti kroz ove nevjerojatne snimke u stvarnom vremenu i priče iz prve ruke onih koji su proživjeli ovu tragediju, nadamo se da će gledatelji doživjeti ovaj trenutak koji je promijenio tijek povijesti SAD-a i bolje razumjeti njegov utjecaj“, objasnio je.

Najavu možete pogledati ovdje.