Hrvatska ima premalo udomitelja, dječji domovi puni su djece

udomiteljstvo

Udomiteljstvo nam se dogodilo sasvim slučajno. Svi okrećemo glavu od problema. Gledali smo TV reportažu koja je govorila o problemu udomiteljstva.

Svjedočanstvima udomljene i biološke djece, udomitelja i stručnjaka iz područja socijalne politike Zaklada „Hrvatska za djecu“ na Panelu „Most ljubavi“ u povodu Svjetskog dana djeteta podiže javnu svijest o potrebi za većim brojem udomiteljskih obitelji.

Ovaj Svjetski dan djeteta posvetili smo udomiteljskim obiteljima i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Panelom želimo podići svijest javnosti o važnosti udomiteljstva i mogućnostima koje ono pruža djeci. To je zaista jedan životni put, jedan proces u kojem svi dobivaju i postaju bolji ljudi.“ – istaknula je upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renata Gubić.

Cilj Panela je promovirati udomiteljstvo kao najbolji oblik skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a za ostvarivanje njihovih temeljnih prava na sigurno i poticajno okruženje života, rasta i razvoja.

Trenutno imamo 1300 udomiteljskih obitelji koje skrbe o 1900 djece. Broj udomiteljskih obitelji raste, u prošloj godini je porastao za njih 160. Jedan od razloga je donošenje novog Zakona o udomiteljstvu, kojim su se, kako naknade, tako i opskrbnine povećale. Uvjeti su za udomitelje su znatno bolji i podrška koju im pružamo, kao i zavodi za socijalni rad i područni uredi, je kontinuirana i značajna. Svakog smo dana sve zadovoljniji!“ – izjavila je Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Postupak udomljavanja je relativno jednostavan i brz. Udomiteljica Anita Dakić udomila je dvoje djece, a ona je na Panelu izjavila: „Udomiteljstvo nam se dogodilo sasvim slučajno. Svi okrećemo glavu od problema. Gledali smo TV reportažu koja je govorila o problemu udomiteljstva. Suprug i ja smo htjeli biti dobar primjer svojim kćerima. Ovo nas je oplemenilo kao obitelj. Imali smo jednu sliku o sebi, međutim kad imaš stvarnu djecu ispred sebe s drugačijim navikama i obrascima ponašanja tek tada učiš kako prihvaćati druge!“

Svjedoci smo da se vrlo često krši temeljno dječje pravo, a to je odrastanje u obitelji u okruženju ljubavi i podrške svojih roditelja. U tom slučaju odrastanje u udomiteljskoj obitelji je najbolja alternativa.

Moj put do udomiteljske obitelji bio je težak. U mojoj obitelji bilo je puno problema i život nije bio lak. Kada sam došla u udomiteljsku obitelj po prvi put u životu imala sam svoj topli krevet, svoju sobu, svakodnevne tople obroke na koje nisam navikla i školovanje. Danas radim, zaposlena sam i samostalna djevojka. Udomiteljsku obitelj često posjećujem vikendom i kada god uhvatim slobodan trenutak. Zahvalna sam i sretna što su mi pružili sve i pomogli mi na putu da danas budem ovo što jesam.“ – istaknula je dvadesetogodišnja Maja Ignac koja je odrasla u udomiteljskoj obitelji, a svoje biološke roditelje ponekad posjeti i čak ih financijski pomaže.

Na Panelu su sudjelovali Marija Pletikosa i Margareta Mađerić, – državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Barilić – ravnateljica Uprave za obitelj i spocijalnu politiku, Krunoslav Petrić – načelnik Sektora za podršku organizacije rada ustanova socijalne skrbi, Ljiljana Rogić Šneperger – Hrvatski zavod za socijalni rad Služba Grada Zagreba, Tim za udomiteljstvo, magistra socijalnog rada, Anita Dakić – udomiteljica i osnivačica Udruge udomitelja grada Zagreba, Tena Šemiga – biološka kćer obitelji Šemiga, Nataša Horvat – ravnateljica Dječji dom Vladimir Nazor Karlovac, Maja Ignac – udomljeno dijete te Renata Gubić – upraviteljica Zaklade i moderatorica.

Ovom prilikom, više od 300 mališana iz udomiteljskih obitelji, ali i iz institucija bez odgovarajuće roditeljske skrbi imalo je prilike uživati u glazbenoj predstavi “Ježeva kućica“ u Kazalištu Trešnja. Oni su na ovaj događaj stigli iz Đurđevca, Murskog Središća, Varaždina, Karlovca, Čakovca, Siska i Lipika.

Foto: Filip Popović