Zašto se za Noć vještica rezbare bundeve?

bundeve noć vještica

Bundeve i Noć vještica imaju dugu i zanimljivu povezanost koja seže do drevnih običaja i legendi

Bundeve su simbol jeseni, plodnosti i obilja, a u nekim kulturama se smatraju i zaštitnicima od zlih duhova. Noć vještica je pak praznik koji potječe od keltske svetkovine Samhaina, kada se vjerovalo da se granica između živih i mrtvih stanjuje i da duše pokojnika dolaze u posjet svojim rođacima. Kako bi ih počastili i umilostivili, ljudi su palili vatru, ostavljali hranu i piće na pragovima i nosili maske i kostime da bi zbunili zle duhove.

Priča o Jacku O’Lanternu

Jedna od najpoznatijih priča koja povezuje bundeve i Noć vještica je ona o Jacku O’Lanternu, lukavom Irskom seljaku koji je uspio prevariti samog vraga. Prema legendi, Jack je sklopio dogovor s vragom da mu neće uzeti dušu ako ga pusti da popije još jedno piće u krčmi. Vrag je pristao, ali kad je došlo vrijeme za plaćanje, Jack je zamolio vraga da se pretvori u novčić kako bi platio račun. Vrag je to učinio,ali Jack je brzo stavio novčić u svoj džep. U džepu je imao srebrni križ koji je spriječio vraga da se vrati u svoj oblik. Jack je obećao da će pustiti vraga ako mu obeća da ga neće gnjaviti deset godina. Vrag je pristao i Jack ga je oslobodio.

Deset godina kasnije, vrag se vratio po Jackovu dušu, ali Jack ga je opet nadmudrio. Zamolio ga je da mu ubere jabuku s drveta kao posljednju želju. Vrag je to učinio, ali Jack je brzo izrezbario križ na deblu drveta, zarobivši vraga na grani. Jack je rekao da će obrisati križ ako mu vrag obeća da mu nikad neće uzeti dušu. Vrag je pristao i Jack ga je pustio.

Kad je Jack umro, nije mogao ući ni u raj ni u pakao, jer mu je Bog zabranio ulaz zbog njegovih grijeha, a vrag mu je bio dužan obećanje. Vrag mu je dao samo komad ugljena koji gori da mu osvijetli put kroz tamu. Jack je stavio ugljen u izdubljenu repu koju je nosio sa sobom i tako nastala je prva lampa od bundeve ili jack-o-lantern.

Pročitajte i kakvi su običaji za Noć vještica i Dan mrtvih u Meksiku.

Lampa od bundeve

Ova priča se proširila među irskim imigrantima koji su došli u Ameriku u 19. stoljeću. Otkrili su da se bundeve daju puno lakše izrezbariti od repa. Tako su počeli praviti lampe od bundeva za Noć vještica i stavljati ih na prozore ili pred vrata kao znak dobrodošlice za dobre duhove i kao zaštita od zlih. Ovaj običaj se ubrzo proširio i na druge dijelove svijeta i postao jedan od glavnih simbola ovog praznika.

Ako želite napraviti svoju lampu od bundeve za Noć vještica, evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

  • Odaberite bundevu koja je čvrsta, zdrava i ravna na dnu, kako bi stajala stabilno.
  • Izrežite poklopac na vrhu bundeve tako da napravite rupu dovoljno veliku da možete izvaditi sjemenke i meso iz unutrašnjosti.
  • Izdubite bundevu što više možete, koristeći žlicu ili poseban alat za rezbarenje. Ostavite oko 2-3 cm debljine zida bundeve.
  • Nacrtajte željeni oblik lica ili neki drugi motiv na bundevi, koristeći olovku ili flomaster.
  • Izrežite oblik lica ili motiva, koristeći oštar nož ili poseban alat za rezbarenje. Pazite da ne oštetite zidove bundeve i da ne napravite previše velike rupe.
  • Stavite svijeću ili LED lampicu unutar bundeve i zapalite je ili uključite. Poklopite bundevu i stavite je na željeno mjesto.

Uživajte u svojoj lampi od bundeve i u Noći vještica!

Ena B. , Foto: Freepik