Ubrzava se proces pripreme budućih roditelja za posvojenje

posvojenje

Digitalizira se ADOPTAonica, stučna priprema posvojitelja za posvojenje. Zahvaljujući tome ta će edukacija koja je jedan od ključnih preduvjeta za upis polaznika u Registar potencijalnih posvojitelja, biti lakše dostupna svima zainteresiranima koji su u postupku dobivanja pozitivnog mišljenja o prikladnosti za posvojenje.

Unaprjeđenjem metodologije i uvođenjem digitalizacije u provedbu edukacije olakšavamo pristup edukaciji polaznicima iz čitave Hrvatske. Brže će dolaziti na red, smanjit će se liste čekanja na edukaciju i u konačnici trajanje ukupnog postupka stjecanja uvjeta za posvojenje“, istaknula je Dubravka Marušić, izvršna direktorica Adopte.

Unaprijeđen i digitaliziran program ADOPTAonice kombinira grupni rad s polaznicima kroz predavanja, radionice i diskusije, te e-učenje pomoću sustava MoD koji su razvili stručnjaci Sveučilišnog računskog centra (SRCE).

Zahvaljujući tom sustavu polaznici ADOPTAonice sada će sve obavijesti i edukativne materijale imati na jednom mjestu, a učenje pomoću tih edukativnih materijala moći će prilagoditi vremenu koje im tijekom edukacije najbolje odgovara. Stručna priprema za posvojenje ukupno traje 40 sati.

Pri kraju je testiranje digitalizirane ADOPTAonice. U prvom ciklusu takve stručne pripreme za posvojenje sudjeluje 16 potencijalnih posvojitelja. Njihove su povratne informacije izuzetno pozitivne. Ovakav način učenja smatraju korisnim, dinamičnim, modernim i usklađenim s njihovim potrebama. Ističu i kako im alati za samoučenje uvelike olakšavaju organizaciju vremena.

ADOPTA je do 2020. godine ADOPTAonicu provodila uživo samo za korisnike s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U četiri ciklusa grupnog rada godišnje edukacijom je moglo biti obuhvaćeno šezdesetak polaznika. Zbog dolaska pandemije novog koronavirusa tadašnji način provedbe edukacije je doveden u pitanje, a u samo dvije pandemijske godine lista čekanja na uključivanje u ADOPTAonicu narasla je na 200 prijavljenih polaznika. Sretni smo što će se ta lista konačno početi smanjivati te što će ADOPTAonica sada biti još više dostupna budućim posvojiteljima iz cijele zemlje.“, kazala je Dubravka Marušić.

posvojenje
Dubravka Marušić

ADOPTAonica je unaprijeđena u sklopu projekta Proakta – Proaktivno djelovanje OCD-a u skladu s potrebama lokalne zajednice. Adopti su partneri na projektu Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece – udomitelji za djecu, Udruga udomitelja djece Primorsko-goranske županije Damdom, Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije Zipka, Udruga udomitelja Vukovarsko-srijemske županije Zagrljaj te Udruga za kreativni socijalni rad. Te su udruge u sklopu projekta razvile e-kolegije namijenjene udomiteljskoj zajednici.

Svrha projekta Proakta je unaprjeđenje kompetencija i digitalnih alata partnerskih udruga u cilju povećanja financijske i programske održivosti, prilagodbe metodologije usluga za krajnje korisnike online provedbi, izgradnje ljudskih i tehničkih resursa za prevenciju rizika i upravljanje kriznim situacijama.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 55.935,46 eura (421.445,76 kn), od čega su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 47.545,15 eura (358.228,90 kn) i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 8.390,32 eura (63.216,86 kn). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.