Šaptačice biljkama vode vas u šumsku potragu

šaptačice biljkama

Dvije prijateljice Ana i Martina pokrenule su neobičan projekt za djecu i roditelje koji se zove Stablo života. Za sebe vole reći da su šaptačice biljkama, a svoja znanja i povezanost s prirodom iskoristile su na najbolji način.

Jeste li znali da je upravo Zagreb kolijevka škole u prirodi? Prva Ogledna šumska škola pod vedrim nebom na Tuškancu osnovao je naš Franjo Higy davne 1929. godine. Škola je djelovala do 1941. godine, a nastala je kao dio pokreta za odgajanje u prirodi, koji je imao dosta pristaša u ondašnjoj Europi. S obzirom na tadašnje vrijeme i sredinu, bio je to vrlo inspirativan i originalan pedagoški projekt, nastao kao dio projekta odgoja u prirodi koji bi trebao biti poticaj za promišljanje i promjene. Navedeni koncept širio se diljem Europe kao odgovor i rješenje na zdravstvenu krizu i epidemiju tuberkuloze i bolesti respiratornog sustava.

Prirodno okruženje najbolje za razvoj djeteta. Ono će najbolje funkcionirati na otvorenom, u parku ili u šumi, gdje će uz pomoć roditelja i odgajatelja otkrivati nove stvari. Stoga Martina i Ana organiziraju različite radionice za djecu i roditelje te sezonske kampove, u skladu sa sezonama prirode. U takvim kampovima trude se djeci kroz tzv. neprimjetno učenje, kroz praktične životne aktivnosti, pobliže objasniti svijet. Tako će jedan dan s djecom izrađivati hranilice za ptice, drugi će ih dan odvesti u šumu u potragu za hranom, treći će dan izrađivati štapiće za kađenje, pričati priče, vježbati pravilno disanje ili proučavati pahuljice od kristala soli koje su pripremili na početku kampa. Na kraju kampa organiziraju šumsku orijentaciju koja objedinjuje sva stečena znanja kroz potragu za ‘vilinskim krugom i fantastičnim gnomom’. To uključuje zagonetke, odgonetke, dekodere, nevidljivu tintu, izazove i primjenu naučenih vještina i znanja.

Ana i Martina
Šumska potraga u listopadu

Upravo organiziraju tajanstvenu potjeru šumskim Rangerom i šumsku potragu duše. Tražiti će šumsko blago i otkrivati tajne podzemne komunikacije, magična svojstva i radioaktivne supstance u svijetu gljiva. Bt će u i zanimljiv storytelling Magični svijet gljiva kao i puno drugih nevjerojatnih čuda jesenske raspodije. Kažu da se nadaju gustoj magli i šumskim stazama obučenim u plijesan jer su to putokazi i portal u čudesni svijet gljiva. Naravno, bit će tu i snackovi u pokretu za sve koji dođu.

Ova šumska potraga na koju vas vode divne šaptačice biljkama organizira se u subotu 21.listopada u terminu 9:30 – 12:30 sati.
Svi koji se žele pridružiti ovoj pustolovini djetinjstva koja miriše na jesen mogu se prijaviti na mail adresu projektstablozivota@gmail.com. Tamo ćete dobiti sve informacije kao i točnu lokaciju gdje će se ova pustolovina održati.