Peto izdanje filmskog festivala DA2

da2

Uskoro nas očekuje peto izdanje jedinog filmskog festivala u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, umjetnosti i arhitekture. DA2- Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival održat će 25. – 28. listopada u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru, i online za publiku diljem Hrvatske, a predstavit će nam premijerno selekciju dugometražnih dokumentarnih filmova iz recentne svjetske produkcije koji nam približavaju profesionalno djelovanje, ali i privatne živote najznačajnijih stvaratelja iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.

Za nagradu ISKRA, koju međunarodni interdisciplinarni žiri dodjeljuje najinspirativnijem uratku natječe se sedam filmova. “Gian Paolo Barbieri: čovjek i ljepota”, redatelja Emiliana Scatarzija, otvorit će festival, a uvodi nas u čaroban svijet Gian Paola Barbierija jednog od najboljih modnih fotografa svih vremena. Na projekciji, u suradnji sa Talijanskim institutom za kulturu gledateljima će se pridružiti i sam redatelj, fotograf čija su umjetnička istraživanja bila izložena na brojnim izložbama u Italiji i svijetu. Scatarzi je i suosnivač neprofitne organizacije “Fotografi Senza Frontiere“, čiji je cilj otvaranje stalnih fotografskih laboratorija u kritičnim područjima svijeta.

Drugi dan festivala, 26. listopada očekuje nas stilizirani, hibridni dokumentarac “Arhitekt brutalne poezije”, redatelja i scenarista Ladislava Kaboša koji će nas uroniti u životnu priču slovačkog arhitekta Hansa Broosa i “Zidovi govore”, kao In memoriam hvaljenom redatelju Carlosu Sauri. Saurin posljednji film prikazuje evoluciju te odnos umjetnosti prema zidu kao kreativnom platnu.

Program DA2 filmskog festivala

Treću festivalsku večer, 27. listopada prikazivat će se “Leteći pred jatom – Karl Schwanzer I arhitektova poema” portret slavnog austrijskog arhitekta u režiji Maxa Grubera koji prikazuje Schwanzera kao pionira i vizionara koji je shvaćao arhitekturu kao “materijaliziranu poeziju”, i “Najbolji na svijetu ”, provokativni film Hansa Christiana Posta koji nam otkriva što se skriva iza slike Kopenhagena koji u očima svjetske publike predstavlja ideal otvorenog i humanog urbanog života.

Zadnji dan festivala u subotu, 28. listopada festivalska će publika dobiti priliku pogledati film redatelja Mártona Orosza o Györgyju Kepesu, oblikovatelju modernizma, i vizionaru čiji su koncepti “međurazmišljanja” postali temelji programa koji je definirao estetsku moć ekološke svijesti i “Annie Lennox, od Eurythmicsa do aktivizma, putovanje pop ikone”, redateljice Lucie Cariès koji će zatvoriti peti DA2 Film Festival.

Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala su filmska, kazališna i televizijska glumica Judita Franković Brdar, Ivan Dorotić, glavni urednik i pokretač online magazina Vizkultura i dio fotografskog dvojca Bosnić+Dorotić i talijanska kritičarka umjetnosti i kustosica Adriana Rispoli.

Judita Franković Brdar magistrirala je komparativnu književnost i kroatistiku, a glumačku naobrazbu stječe u Studiju Teatra Exit kao i na raznim radionicama uključujući ljetni intenziv u njujorškom William Esper studiju Meisner tehnike. Tijekom karijere surađuje s mnogim hrvatskim kazalištima i festivalima, a za svoje kazališne, filmske i televizijske uloge nagrađivana je u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim kao fotograf, Ivan Dorotić u domeni kulture i umjetnosti djeluje i kao publicist te komunikacijski strateg. Bio je dio autorskog tima koji je predstavljao Hrvatsku na 17. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2021. godine. Adriana Rispoli specijalizirala se za interdisciplinarne jezike suvremene umjetnosti. Organizirala je javni program talijanskog paviljona na 59. Bijenalu u Veneciji, osnovala Q.I. Vedo ‘open air’ program za video umjetnost u Quartiere Intelligente, kurirala Projektnu sobu Muzeja Madre u Napulju te surađivala s brojnim istaknutim umjetničkim institucijama. Kao neovisna kustosica, organizirala je brojne projekte s umjetnicima poput Juergena Tellera, Wima Wendersa, Davida LaChapellea i brojnih drugih.

Uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u već tradicionalnim “Šta DA?” razgovorima u sklopu kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela. Kao i svake godine, na razgovorima će sudjelovati i mnogi uvaženi gosti, a ove nas godine očekuju Zsuzsanna Szeged-Varga, interdisciplinarna vizualna umjetnica koja koristi tekst, slikarstvo, fotografiju, video i nove tehnologije kako bi istražila različite načine promatranja sebe i našeg mjesta u svijetu. Njezini se radovi nalaze u zbirci Artpool Art istraživačkog centra u Budimpešti, Britanske knjižnice u Londonu, Muzeja Fruitlands u Harvardu i Zbirke umjetničkih knjiga Joan Flasch u Chicagu. U razgovorima “Šta DA?” sudjelovat će i Slaven LUNAR Kosanović, zagrebački umjetnik poznat kao jedan od pokretača hrvatske graffiti scene. Oslikao je i izlagao svoje radove u zemljama na šest kontinenata, a 2021. godine Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske imenuje ga Kreativnim ambasadorom kulture. Sudjelovat će i Andrea Čeko, arhitektica, asistentica i istraživačica na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Istražuje arhitekturu i teritorij u mediteranskom i (post)socijalističkom kontekstu, s recentnim istraživačkim fokusom na društvenu (re)produkciju arhitekture. Očekuju nas i arhitekt Svebor Andrijević nominiran za brojne prestižne arhitektonske nagrade poput Mies van der Rohe Award za stambeno-poslovnu zgradu u Cesarčevoj ulici u Zagrebu i za Stambeni sklop Jordanovac, dobitnik Medalje za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata i Dinka Pavelić arhitektica i urbanistica koja predaje stručne predmete na Odjelu unutrašnje arhitekture u Školi za primijenjenu umjetnosti i dizajn u Zagrebu.

Razgovore “Šta DA?” vode urednice i novinarke Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović.

Priznata fotografkinja Mare Milin ekskluzivno će na DA2 Film Festivalu u Institutu Liszt- Mađarskom kulturnog centra izložiti triptih fotografija u velikom formatu pod nazivom “Putovanje u zlatno”.

Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima. Ulaznice za online projekcije od 26. listopada – 6. studenog potražite ovdje.

Više informacija o festivalu možete naći na službenoj web stranici festivala kao i društvenim mrežama festivala.