Kriminalistička komedija Broker uskoro u kinu

broker

Od četvrtka, 26. listopada u kina stiže kriminalistička komedija BROKER, novi izvrstan film velikog japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede. Riječ je o svojevrsnom duhovnom nasljedniku njegovog prethodnog remek-djela “Obiteljske veze” (Shoplifters) s kojim je pobijedio u Cannesu 2018. godine te osvojio najveću festivalsku nagradu na svijetu Zlatnu palmu. Slično kao i “Obiteljske veze”, BROKER je priča o društvenim izopćenicima koji se okupljaju kako bi oformili nekonvencionalnu obitelj. Ovo iznimno hvaljeno djelo natjecalo se u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu gdje je u konačnici osvojilo dvije nagrade: za najbolju mušku ulogu te nagradu ekumenskog žirija. Nakon premijerne projekcije u Cannesu ekipa filma prilikom izlaska na pozornicu dobila je ovacije publike u trajanju od čak 12 minuta što je samo bio dokaz da je Kore-eda snimio još jedno maestralno ostvarenje. Kriminalistička komedija BROKER od četvrtka, 26. listopada kreće s prikazivanjem u domaćim kinima.

Radnja filma BROKER prati dvojicu ilegalnih preprodavača tek rođene siročadi parovima koji ne mogu imati vlastitu djecu te koji na taj način zaobilaze birokraciju legalnog posvojenja. Jedne noći mlada djevojka odluči svoje dijete ostaviti pred crkvom kako bi pronašlo udomljenje, ali odluči se vratiti kako bi se uvjerila da je njezino dijete našlo dobar dom. Međutim, umjesto toga ona uhvati na djelu dvojicu preprodavača (brokera) te se svo troje nakon toga zapute na uzbudljivo putovanje pronalaska ispravnih roditelja koji će otkupiti dijete. Stvari, logično, ne idu po planu budući su im na tragu dvije policajke…

Hrvatska kino najava za kriminalističku komediju BROKER!

Glavnu ulogu u filmu BROKER ostvario je Song Kang-ho koji je publici vjerojatno najpoznatiji kao glumac iz megauspješnog filma “Parazit” koji je 2019. godine postao prvim stranim filmom osvajačem prestižne nagrade Oscar u kategoriji najboljeg filma. Upravo je on u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg glumca čime je postao prvim južnokorejskim glumcem u povijesti tog festivala kojem je to uspjelo, a uz njega u filmu također glume i Kang Dong-won, Bae Doona te Lee Ji-eun, inače iznimno poznata južnokorejska kantautorica i pjevačica koju je redatelj Kore-eda zapazio 2018. godine dok je nastupala u korejskom showu “My Mister” koji se emitirao tijekom razdoblja karantene uslijed pandemije koronavirusa. Ideju za film BROKER redatelj Kore-eda dobio je tijekom istraživanja za svoj film “Kakav otac, takav sin” iz 2013. godine kada je otkrio da je proces japanskog i južnokorejskog sustava posvojenja poprilično sličan. No, dok je japanski sustav anonimnog ostavljanja novorođene djece u kutiji poprilično kritiziran, u Južnoj Koreji takva je stvar puno popularnija pa samim time nije toliko kritizirana od strane javnosti.

Kao lijepo nijansirana i delikatna studija karaktera, kriminalistička komedija BROKER još je jedno u niz ostvarenja u Kore-edinoj filmografiji u kojima se ovaj redatelj bavi pitanjem obitelji odnosno što ta riječ zapravo znači. Čini li obitelj skupina ljudi u kojoj ste rođeni ili je to ona skupina koja najviše brine za vas, odgaja vas i zaštićuje? Tom temom bavi se većina Kore-edinih filmova, još od izvrsnog “Nobody Knows” preko “Poslije oluje” pa sve do spomenutih “Kakav otac, takav sin” i, pogotovo, remek-djela “Obiteljske veze” koje je bilo svojevrsna kulminacija Kore-edine redateljske karijere s osvojenom nagradom Zlatna palma.

broker

Zainteresiran sam za urođenu potrebu čovjeka da oformi zajednicu koja mu je poznata. Doživio sam to na svom vlastitom primjeru kad sam izgubio roditelje. Čini mi se da svi mi imamo želju oformiti zajednicu s onima koji su nam bliski. U poslu sam također imao to iskustvo kada je moja očinska figura, producent, preminuo pa sam imao potrebu stvoriti novu zajednicu, blisku mojim razmišljanima”, u intervjuu za Britanski filmski institut izjavio je redatelj Kore-eda kako bi što više približio razloge zbog čega su mu filmovi tematski slični.

Osim spomenutih nagrada u Cannesu, film BROKER do danas je osvojio desetke drugih priznanja na uglednim međunarodnim filmskim festivalima uključujući i onu za najbolji strani film u Munchenu. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta, kriminalistička komedija BROKER ima 94% pozitivnih ocjena kritike te 84% pozitivnih ocjena publike što je dodatan dokaz da je Kore-eda snimio još jedno zapaženo djelo koje se mora pogledati. BROKER je topla priča bez predrasuda o svojim likovima koja će gledatelja odvesti na pravo humanističko putovanje prepuno neočekivano lijepih i ugodnih emocija.

Kriminalistička komedija BROKER u domaća kina stiže u četvrtak, 26. listopada.