Titina: Avantura na Sjevernom polu

titina

Početkom 20. stoljeća mnogi norveški istraživači upustili su se u otkrivanje Sjevernog pola, do tada potpuno neistraženog područja na Zemlji. Jedan od najslavnijih bio je Roald Amundsen, slavni Norvežanin koji se 1926. godine skupa s Talijanom Umbertom Nobileom i njegovim danas već slavnim psićem Titinom upustio u avanturu osvajanja Sjevernog pola putem cepelina. Animirani film TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU zabavna je i uzbuljiva istinita priča o tom gotovo zaboravljenom putovanju. Riječ je o šarmantnom portretu apsurdnih avantura i ljudskih emocija prikazanih direktno kroz oči malog, iznimno simpatičnog terijera Titine. Film je režirala Kajsa Næss kojoj je ovo animirani prvijenac, a priču je otkrila sasvim slučajno – prilikom obavljanja obiteljskog božićnog šopinga: “Sve mi se to učinilo vrlo zanimljivim. Ako ste Norvežanin i imate psa i želite ga povesti sa sobom na polarno područje, od tih pasa očekujete da rade. Zbog toga oni moraju biti veliki i snažni. A ovdje imamo malog psića terijera koji je stigao na Sjeverni pol. Sve je to bilo jako čudno, gotovo komično i dodalo je dašak avanture u ovu herojsku priču”, u jednom je intervjuu izjavila redateljica Næss. Animirani hit TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU u domaća kina stiže u četvrtak, 14. rujna.

titina

Priča filma prati talijanskog kreatora ceperlina Umberta Nobilea koji uživa u mirnom životu sa svojim voljenim psićem Titinom koja ga je šarmirala kada ju je odlučio spasiti na ulicama Rima. Jednoga dana norveška istraživačka superzvijezda Roald Amundsen zove Umberta i naručuje izgradnju cepelina kako bi osvojio Sjeverni pol. Nobile u tome vidi priliku da se i on upiše u povijest. Sa sobom povede psa Titinu te njih troje krenu u ekspediciju na posljednje neotkriveno mjesto na Zemlji. Njihova potraga je uspješna, ali kao posljedica iste događa se svađa između dvojice istraživača o tome tko će preuzeti slavu… Kroz oči četveronožnog psa Titine u potpunosti će se razotkriti istinita priča o trijumfu i porazu.

Hrvatska kino najava za animirani hit TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU!

Proces nastanka filma TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU trajao je čak osam godina, jer ovo djelo nije snimljeno digitalnom animacijom kao što je to slučaj s većinom današnjih animiranih filmova već je sve crtano isključivo rukama. Iza filma stoje veliki norveški produkcijski studio Mikrofilm te belgijski koproducent, studio Vivi Film. Mikrofilm je kompanija koja je 2006. godine producirala kratki animirani film “The Danish Poet” koji je osvojio Oscara u toj kategoriji dok je Vivi Film do sada imao dvije animacije nominirane za Oscara u kategoriji dugometražnog animiranog filma – “The Triplets of Belleville” iz 2003. te “The Secret of Kells” iz 2009. godine. Udruživanjem ova dva velika europska producentska studija za animaciju šalje se jasna poruka – TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU sasvim sigurno će se naći na listi onih uradaka koji će biti u uskom krugu favorita za nominacije za predstojeću nagradu Oscar. Riječ je, također, i o jednom od najskupljih norveških animiranih filmova uopće – produckijski budžet iznosio je 7,3 milijuna eura.

titina

Ovaj animirani hit do danas je prikazan na mnogim uglednim međunarodnim festivalima, pogotovo onima koji su posvećeni animaciji. Osvojio je brojne nagrade i priznanja te pobrao hvalospjeve najprije domaće, a nakon toga i međunarodne kritike od kojih su mnogi istaknuli da je riječ o “čarobnom filmu s povijesnim obratom u kojem rukom nacrtana animacija pridonosi poetičnosti koja učestalo nedostaje digitalno animiranim crtićima”. Uz to što je riječ o animiranom filmu tijekom djela se također koriste i originalne arhivske snimke pravog putovanja što cijelu priču podiže na jedan nivo više. Zanimljivo je spomenuti i to da je psić Titina tijekom dvadesetih godina, nakon uspješno obavljene ekspedicije, postao slavan i to do te mjere da je posjetio Bijelu kuću te japanskog cara (gdje se pomokrio na tepih), a o njemu se također napisala i posebna kolumna u New York Timesu.

TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU puno je više od samo animiranog filma za djecu i odrasle; to je edukativna priča ispunjena gomilom humora, avanture te ponekad melankolije upakirana u fantastičnu avanturstičku ekspediciju prema kojoj niti jedan gledatelj neće ostati ravnodušan.

Animirani hit TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU u domaća kina stiže u četvrtak, 14. rujna.