Koje simptome kod psa nikada ne treba ignorirati

simptome

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, a mi često znamo prepoznati kada s njim nešto nije u redu. Međutim, ponekad zanemarimo neke simptome misleći da su sasvim u redu. Pogledajte kako prepoznati simptome i kako pomoći svom ljubimcu.

Gubitak apetita i težine

Gubitak apetita često je prvi znak bolesti kod životinja. Mnogo je razloga zašto vaš pas odbija jesti i nije gladan, ali gladovanje može negativno utjecati na zdravlje u prva 24 sata. Za male štence ovaj je slučaj još ozbiljniji.

Gubitak težine rezultat je negativne kalorijske bilance i može biti rezultat anoreksije (gubitak apetita) ili ako tijelo psa koristi ili eliminira važne hranjive tvari iz prehrane brže nego što ih može ponovno apsorbirati. Kada pas izgubi oko 10% svoje normalna težina ovo je znak upozorenja i da biste trebali posjetiti veterinara.

Letargija, ekstremni umor

Letargičan pas izgleda lijeno, letargično i nezainteresirano. Slabo reagiraju na zvukove, znakove i druge podražaje iz okoline. Letargija ili umor je nespecifičan simptom koji može signalizirati nekoliko potencijalnih poremećaja, uključujući i one koji su opasni po život. Ako je vaš pas letargičan dulje od 24 sata, odmah ga odvedite veterinaru.

Kašalj

Kašalj kod pasa, osim ako se ne radi samo o jednom ponovljenom kašlju, općenito ukazuje na problem. Primjeri uključuju moguću opstrukciju dišnih putova, pseći kašalj, bronhitis, upalu pluća, bolest srčanog crva, probleme sa srcem ili tumore pluća. Svaki uzrok kašlja mora se istražiti i u većini slučajeva pravilno liječiti.

Povećana temperatura

Ako vaš pas ima temperaturu, to znači, kao i kod ljudi, da se njegovo tijelo bori s infekcijom. Normalna tjelesna temperatura kod pasa je između 38 i 39 stupnjeva. Ako se vašem ljubimcu čini toplije i ima temperaturu, odvedite ga veterinaru.

Problemi s disanjem

Pas s problemima disanja imat će otežano disanje i kratak dah prilikom udisaja i izdisaja. Otežano disanje znači da tkiva ne dobivaju dovoljno kisika. Ovaj simptom obično ide ruku pod ruku s pojavom vode u plućima ili prsnoj šupljini što dovodi do nedostatka zraka i kašlja.

Problemi s mokrenjem

To uključuje neugodan osjećaj pri mokrenju, naprezanje i česte pokušaje s malo uspjeha. Ako vaš pas cvili dok vrši nuždu ili pretjerano liže to područje, odmah ga odvedite veterinaru,

simptome
Krvava stolica (proljev), urin, izmet

Probavljena krv u izmetu psa izgleda poput mrlja od crnog katrana. Svježa krv u stolici ukazuje na krvarenje u debelom crijevu ili rektumu. Obje situacije su vrlo ozbiljne i opasne, pa je odlazak veterinaru obavezan.

Pojava krvi u mokraći naziva se hematurija i može biti vidljiva oku ili mikroskopski. Brojni su poremećaji koji uzrokuju ovu pojavu, uključujući začepljenje urinarnog trakta, bakterijsku infekciju i ono najgore – rak.

Krv u ispljuvku može biti jarko crvena (što znači da je svježa) ili u obliku taloga kave (djelomično probavljena krv). A postoji mnogo razloga za ovu pojavu, od kojih su neki minorni, dok su drugi vrlo opasni za život vašeg ljubimca.

U svakom slučaju, ako primjetite bilo kakvu promjenu u ponašanju vašeg ljubimca ili u stolici i urinu – što prije se obratite svom veterinaru koji će točno znati što učiniti.

V.R. ,Foto: Freepik