Antička mitologija A – Ž

antička mitologija

Sve što ste oduvijek željeli znati o antičkim mitovima, tim zadivljujućim pričama i legendama iz drevnih vremena s očaravajućim junacima, koji tisućljećima zaokupljaju maštu zapadne civilizacije, sadržano je u enciklopediji Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta), koju je napisala Annette Giesecke, profesorica antičke književnosti, umjetnosti i kulture te pročelnica katedre za staru Grčku i Rim na američkom Sveučilištu Delaware.

Ta briljantna enciklopedija – u kojoj autorica pregledno, opširno i pronicavo opisuje stotine glavnih i sporednih likova te desetke mjesta, poprišta zbivanja priča neprolazne ljepote – uskoro izlazi u hrvatskom prijevodu Marka Marasa i u izdanju Školske knjige, a može se nabaviti u prednarudžbi u webshopu izdavača s popustom od 15 posto sve do 18. rujna.

Antička mitologija A – Ž nezaobilazan je izvor znanja za sve čitatelje koje zanimaju mitovi, a pogotovo za one koji žele razumjeti mitološke aluzije prisutne u umjetničkom svijetu zapadnoeuropskog kruga. Ujedno je to koristan priručnik uz jubilarno izdanje knjige Mitologija – Bezvremene priče o bogovima i junacima Edith Hamilton, najslavnije američke klasičarke, koja se također priprema u nakladi Školske knjige.
„Antička mitologija A – Ž najobuhvatnija je enciklopedija grčke i rimske mitologije. U tom djelu neprocjenjive vrijednosti Annette Giesecke pitkim i živahnim stilom opisuje više od sedam stotina likova i mjestā – od bogova i božica s Olimpa i junaka Trojanskog rata do drevnih zvijeri i hibridnih bića poput satira i sirena te ključnih mjestā kao što su Delfi, Itaka i Had. Poredane abecednim redom, natuknice su podijeljene u četiri tematske cjeline, a svaka se dovodi u vezu sa srodnim likovima, mjestima i drugim mitovima. Ta izvrsna enciklopedija antičkih mitova raskošno je opremljena s deset ilustracija u boji Jima Tierneya, mnogobrojnim vinjetama i pet mitoloških rodoslovlja”, napominje urednica knjige Miroslava Vučić te ističe da u Hrvatskoj još ne postoji tako opsežan i praktičan pregled antičke mitologije.

antička mitologija

Enciklopedija Antička mitologija A – Ž zbirka je imena bogova, junaka i nemani koji napučuju antičku mitologiju te mjestā koja se spominju u njihovim pričama. Ona nije sveobuhvatna; njezin je opseg određen Mitologijom Edith Hamilton koja je i danas, 27 godina nakon prvog izdanja, autoritativan i pristupačan uvod u zakučastu antičku mitologiju, piše u uvodu knjige Annette Giesecke.

Grčko-rimska mitologija živi tisućljećima nakon što je potekla iz izvorišta, pri čemu zadržava antička značenja i prikuplja nova, te istodobno služi kao temelj kulturnoga pamćenja koji se priziva na bezbroj načina i u svim mogućim kreativnim medijima. Zato će Antička mitologija A – Ž biti nužna svima koji žele provjeriti, objasniti ili povezati mitološke likove i mjesta s raznim aluzijama u književnosti, glazbi, umjetnosti ili čak pop-kulturi”, smatra autorica.

Prema njezinim riječima, u enciklopediji nisu zabilježene sve inačice mitova koji se vežu za likove i mjesta u ovoj knjizi. Uvrštene pojedinosti izvedene su iz danas najpoznatijih izvora za grčke i rimske mitove, kao što su Homer, Heziod, Apolonije Rođanin, Vergilije i Ovidije, svi su autori epske poezije; lirski pjesnici Sapfa, Stezihor, Pindar i Bakhilid; tragičari Eshil, Sofoklo i Euripid; povjesničar Herodot; geograf Strabon; putopisac i etnograf Pauzanija; prirodoslovac Plinije Stariji; te mitografi Apolodor i Higin.

Svi antički izvori navedeni u ovoj knjizi, zajedno s kratkim biografijama, okupljeni su na kraju u bibliografiji radi lakšeg snalaženja. Neki od njih zabilježili su više od jedne verzije određenog mita, čak i kada su sami sumnjali u njihovu vjerodostojnost. Kao što Diodor Sicilski (1. stoljeće prije Krista) iznosi nekoliko verzija podrijetla Heraklovih stupova – naime, da ih je Heraklo stvorio kako bi ovjekovječio svoje izvanredno putovanje na rubove svijeta, da je tako spriječio morske nemani da ne prodru iz oceana u Mediteran, ili da je stvorio kanal koji omogućuje brodovima da plove iz jednog mora u drugo – tako i ja pozivam čitatelje da biraju verzije koje su im najzabavnije, najuvjerljivije ili pak najčudesnije”, poručuje Annette Giesecke.

U njezinoj modernoj enciklopediji uživat će svi koji žele dublje zaroniti u svijet mitova jer ih zanimaju rodoslovlja pojedinih likova, njihove pustolovine i mjesta gdje su živjeli. Takvo je djelo potrebno svakoj ustanovi u kojoj postoji zanimanje za klasičnu starinu, od srednjih škola do fakulteta i akademija, ali i čitaonica gradskih knjižnica, gdje može biti pristupačno svim građanima koje zanimaju antička mitologija i geografija. Zato ne iznenađuje preporuka u časopisu Time koja glasi: „Ovakva se knjiga ne propušta. Ovo je knjiga za cijeli život.”