Vježbe koje mogu produljiti životni vijek

vježbe

Brojna znanstvena istraživanja povezuju sjedilački način života s brojnim rizicima za naše zdravlje koji izravno ugrožavaju dugovječnost. S druge strane, tjelesno aktivni ljudi uživaju niz dobrobiti koje štite kako zdravlje, tako i opću tjelesnu i psihičku dobrobit. Čak i kada vam je jako teško pronaći motivaciju da pokrenete svoje tijelo, zapamtite da je vježbanje doista način da živite dulje i bolje. Neke vježbe će vam posebno pomoći za održavanje zdravlja i vitalnosti.

Naravno, postoji mnogo opcija za odlučivanje o tome kako uključiti tjelovježbu u svoj život, a svakako možete pronaći onu koja vam odgovara. U nastavku su navedene vrste vježbi koje će vam, prema riječima stručnjaka, pomoći da živite dulje i bolje.

Hodanje

Hodanje je jedna od najsigurnijih i najjednostavnijih strategija za poboljšanje kondicije i zdravlja. Ono blagotvorno djeluje na srce, smanjuje rizik od dijabetesa i raka, između ostalih bolesti. Kao rezultat toga, definitivno vam može pomoći da živite dulje.

Pročitajte i Liječnici kažu da vam ova navika može spasiti život na putovanju

Trčanje

Trčite za svoj život! Studija u British Journal of Sports Medicine otkrila je da bilo koja količina trčanja smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti i svih vrsta raka. Trčanje može poboljšati cirkulaciju krvi, pomoći u izgradnji jakih kostiju, ojačati mišiće i održati zdravu težinu, a sve to potiče dugovječnost.

vježbe
Plivanje

Plivanje zaslužuje mjesto među vrstama tjelovježbe koje morate prakticirati ako želite živjeti dulje. Plivanjem se aktivira cijelo tijelo, što ga čini gipkijim i jačim te usporava starenje. Plivanje također povećava snagu mišića dok poboljšava kardiovaskularnu kondiciju. Također je idealna vježba za sve one koji žele smršaviti.

Aerobik

Možda ćete aerobne vježbe povezati s mršavljenjem, ali dobrobiti ove vježbe tu ne staju. Neke od najvažnijih dobrobiti su poboljšanje kognitivnih funkcija, kontrola razine šećera u krvi i zaštita zdravlja srca. Također, prema povezanim istraživanjima, redovita aerobna tjelovježba poboljšava kvalitetu života, jačajući i mentalno zdravlje. Sve što je potrebno je dnevni program aerobnih vježbi od 25-30 minuta.

Biciklizam

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Sports Medicine, oni koji koriste bicikl u svakodnevnom životu uživaju u duljem životu. Vožnja bicikla je odličan način za smanjenje tjelesne masnoće i mršavljenje, ali i za povećanje ukupne kondicije. Zapravo, vožnja bicikla može poduprijeti obranu imunološkog sustava protiv raznih respiratornih infekcija.

Foto: Freepik