Saznajte stoji li vam bolje kratka ili duga kosa

kratka kosa

Kratka ili duga kosa vječna je dilema mnogih žena koje žele promijeniti svoj izgled i pronaći frizuru koja im najbolje pristaje. Postoje različiti čimbenici koji utječu na to koja će vam duljina kose pristajati, poput oblika lica, vrste kose, načina života i osobnog ukusa. Ipak, postoji jedan jednostavan trik koji vam može pomoći da odlučite odgovara li vam kratka ili duga kosa.

Beskonačnom razmišljanju je došao kraj. Sada sami možete odrediti hoće li vam pristajati kratka kosa ili ne, uz pomoć jednostavnog trika – pravila 5,7 cm.

Pravilo 5,7 cm

Riječ je o poznatom frizerskom pravilu “5,7 centimetara” koje je izmislio John Frieda, frizer iz Velike Britanije. Tvrdi da ovo pravilo igra glavnu ulogu kada je riječ o šišanju. Kaže da je vrlo točno i da se s njim slažu svi frizeri diljem svijeta.

Naime, ovi centimetri odnose se na udaljenost između ušiju i vrha brade. Sve što trebate učiniti je izmjeriti ravnalom i olovkom. Postavite olovku vodoravno na bradu, a ravnalo paralelno s vratom od vrha ušne školjke. Izmjerite udaljenost od uha do olovke – ako je udaljenost manja ili točno 5,7 cm, vaša kratka kosa sigurno će savršeno pristajati, dok u protivnom (ako je udaljenost veća) bolje je ne eksperimentirati.

Ovo se pravilo temelji na činjenici da kratka kosa naglašava kut čeljusti i čini lice proporcionalnijim, dok duga kosa skriva taj kut i izdužuje lice. Naravno, ovo nije jedini kriterij za odabir duljine kose, jer treba uzeti u obzir i druge aspekte.

Na kraju, izbor između kratke ili duge kose je osobni i ovisi o tome što volite i kako se osjećate. Važno je pronaći frizuru koja odgovara vašem obliku lica, tipu kose i stilu života. Također, možete eksperimentirati s različitim duljinama i stilovima dok ne pronađete onaj koji vam najbolje pristaje. Bez obzira imate li kratku ili dugu kosu, važno ju je njegovati i održavati zdravom i sjajnom.

Foto: Freepik