Pustite djecu da hodaju bosa. Zdravo je i nosi brojne prednosti

hodaju bosa

Hodanje bez cipela nije samo zabavno, već i korisno za razvoj dječjeg tijela i mozga. Stručnjaci savjetuju da djeca što više vremena trebaju biti bosa, posebno u toplijim danima kada mogu uživati u različitim podlogama i teksturama. U ovom članku ćemo vam navesti neke od prednosti zbog kojeg ćete djecu pustiti da hodaju bosa.

Jača mišiće i ligamente stopala i nogu

Kada djeca hodaju bosa, aktiviraju više mišića i zglobova nego kada nose cipele. To pomaže u formiranju pravilnog svoda stopala i sprječava deformacije kao što su ravni tabani ili urasli nokti. Također, bosonogo hodanje poboljšava pokretljivost i fleksibilnost stopala i prstiju.

Poboljšava ravnotežu, koordinaciju i propriocepciju

Propriocepcija je sposobnost da osjetimo položaj i kretanje našeg tijela u prostoru. Kada djeca hodaju bosa, dobivaju više informacija o svom okruženju direktno iz stopala, što im pomaže da se bolje orijentišu i prilagode različitim terenima. To utječe na njihovo samopouzdanje, spretnost i sigurnost u kretanju.

Stimulira razvoj nervnog sistema i mozga

Stopala su prepuna živčanih završetaka koji šalju signale mozgu o tome što osjećamo pod nogama. Kada djeca hodaju bosa po različitim površinama i teksturama, kao što su trava, pijesak, kamenje ili voda, ona potiču izgradnju novih neuroloških puteva u mozgu koji su važni za učenje, pamćenje i kreativnost.

Omogućava koži da diše i sprječava gljivične infekcije

Cipele mogu stvarati vlažno i toplo okruženje koje pogoduje razvoju gljivica i bakterija na stopalima. Hodanje bosa omogućava koži da diše i održava stopala suhim i čistim. Također, bosonogo hodanje masira stopala i poboljšava cirkulaciju krvi.

Kako naviknuti djecu da hodaju bosa?

Za početak, pustite djecu da hodaju bosa po kući ili u dvorištu, gdje je podloga sigurna i čista. Potom ih povedite na plažu, park ili šumu, gdje mogu istraživati razne podloge i osjetiti prirodu pod nogama. Uvijek provjerite okruženje prije puštanja djeteta da hoda boso i pazite na moguće opasnosti kao što su staklo, trnje ili otrovne biljke. Ako je vrijeme hladno ili vruće, obucite djeci tanke čarape ili lagane sandale koje ne ograničavaju pokrete stopala.

Hodanje bosa je zdravo za djecu jer jača njihovo tijelo i mozak, poboljšava njihove senzorne sposobnosti i pruža im zadovoljstvo i slobodu. Djeca koja često hodaju bosa imaju bolji razvoj stopala, nogu, kičme i držanja tijela, manje padaju i povređuju se, te su spretnija u sportu i igri. Zato pustite svoju djecu da hodaju bosa i uživaju u dodiru sa zemljom.

.

Barbara D., Foto: Freepik