Prednosti piva u njezi kose

prednosti piva

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih pića na svijetu, koje se proizvodi od fermentiranih žitarica, vode, kvasca i hmelja. Prednosti piva za zdravlje su velike jer sadrži mnoge hranjive sastojke, kao što su vitamin B, magnezij, kalij, željezo i antioksidansi. Pivo također može smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i demencije. Naravno, to vrijedi samo za umjerenu konzumaciju piva, koja se preporučuje na jednu do dvije čaše dnevno za muškarce i jednu čašu dnevno za žene.

Pivo je popularno piće koje mnogi vole piti u društvu ili opuštanju, no jeste li znali da pivo može biti i korisno za vašu kosu? Pivo sadrži mnoge sastojke koji imaju pozitivan učinak na zdravlje, sjaj i volumen kose.

Ovi sastojci imaju različite funkcije za kosu

Vitamini B grupe su važni za rast i obnovu kose, jer sudjeluju u stvaranju keratina, glavnog proteina kose. Također pomažu u održavanju zdravog vlasišta i sprečavanju peruti. Pivo je posebno bogato biotinom, vitaminom B7, koji je poznat po svojoj ulozi u sprječavanju gubitka kose i poboljšanju teksture kose.

Proteini su gradivni blokovi kose i odgovorni su za njezinu čvrstoću i elastičnost. Proteini iz piva mogu prodrijeti u kutikulu kose, vanjski sloj koji štiti unutarnji sloj kose od oštećenja. Ovi proteini mogu popuniti praznine u kutikuli i zagladiti površinu kose, čineći je sjajnijom i mekšom

Minerali su također bitni za zdravlje kose, jer sudjeluju u raznim metaboličkim procesima koji utječu na rast i stanje kose. Pivo sadrži minerale poput silicija, fosfora, bakra, magnezija, željeza i cinka. Silicij je posebno važan za kosu, jer povećava njezin volumen i debljinu, te sprječava lomljenje i ispucale vrhove3. Fosfor, bakar i željezo su neophodni za proizvodnju hemoglobina, koji prenosi kisik do folikula kose i potiče njihov rast. Magnezij i cink su uključeni u regulaciju hormona koji također utječu na rast i gustoću kose.

Antioksidansi su tvari koje štite kosu od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje nastaju uslijed stresa, zagađenja, pušenja ili izlaganja UV zrakama. Slobodni radikali mogu oštetiti strukturu kose i uzrokovati gubitak boje, suhoću ili slabljenje kose. Pivo sadrži antioksidanse poput flavonoida, koji neutraliziraju slobodne radikale i štite kosu od preranog starenja.

Kako koristiti pivo za njegu kose?

Postoji više načina kako možete iskoristiti prednosti piva za njegu kose. Evo nekih primjera:

Ispiranje kose pivom: Ovo je najjednostavniji način da date svojoj kosi sjaj i volumen. Potrebno je samo da nakon pranja kose šamponom, isperete kosu pivom i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim isperite kosu toplom vodom. Možete koristiti bilo koje pivo, ali je bolje da bude bez alkohola ili da ga ostavite otvorenog preko noći da izgubi ugljični dioksid.

Maska za kosu od piva i jaja: Ova maska je bogata proteinima i hranjivim tvarima koje će nahraniti vašu kosu i učiniti je mekom i glatkom. Pomiješajte 30 ml piva i 1 jaje, ravnomjerno nanesite na mokru kosu i lagano umasirajte. Vlasište omotajte ručnikom i držite 15-30 minuta. Nakon toga, kosu temeljito isperite šamponom.

Vodica za kosu od piva i limuna: Ova vodica je idealna za osvježenje kose između pranja i davanje sjaja i mirisa kosi. Pomiješajte destiliranu vodu, sok od limuna, pivo i ocat u raspršivaču. Poprskajte kosu ovom vodicom nakon šamponiranja ili kad god želite.

Pivo za kosu je prirodni proizvod koji može poboljšati izgled vaše kose bez puno troškova ili nuspojava. Isprobajte neki od ovih recepata za njegu kose i uživajte u rezultatima. Vaša kosa će vam biti zahvalna.