Krasula ili drvo novca – njega i održavanje

krasula

Postoji više od 300 vrsta Krasula, ali možda ona najpoznatija je Crassula Ovata – Drvo novca. Ovo je vrsta sukulenta koja se vrlo lako održava i ne zahtijeva puno pažnje. Zapravo, što manje pažnje dobiva, veća je vjerojatnost da neće uvenuti. Idealna je za osobe koje često putuju ili su jednostavno “zaboravljivi” sa svojim biljkama.

Vjeruje se da ova biljka donosi bogatstvo i sreću pa se često poklanja kao dar za useljenje u novi stan, kuću ili posao. Upravo je zbog toga i poznata pod nazivom drvo novca ili drvo žada.

Za sve vrste Krasula možemo se brinuti na isti način. U nastavku donosimo Pjantine savjete koji su primjenjivi za bilo koju vrstu Krasule.

Sadnja, tlo i zalijevanje Krasule

Zalijevanje je ono što će odvojiti uspješnu brigu o Krasuli od neuspješne. S obzirom da je Krasula vrsta sukulenta, znači da zadržava određenu količinu vode u svom tijelu. Upravo zato njeni listovi izgledaju buckasto i “sočno”. S druge strane, njeni korijeni su dosta tanki i ne podnose dugo biti u mokroj zemlji.

Sve vrste sukulenata funkcioniraju upravo na taj način, neke su više osjetljive na vlažno tlo, neke su manje osjetljive, ali u konačnici sve vole da im se zemlja potpuno osuši prije ponovnog zalijevanja.
Ukoliko konstantno nastavljate zalijevati vašu Krasulu, bez da omogućite sušenje zemlje, ona će vam vrlo brzo pokazati da nije zadovoljna. I to prije svega na način da će joj listovi samo tako početi padati, jedan za drugim, sve dok na kraju cijela biljka ne istrune.

Kakva zemlja je najbolja za Krasulu?

Važno je da je vaša Krasula posađena u dobro propusno tlo kako zemlja ne bi dugo bila mokra. Najbolje je da prilikom presadnje Krasule, dodate neke propusne materijale u zemlju za sobne biljke. To može biti pijesak (onaj riječni je ok), perlit, kamen plavac ili zeolit. Dakle, materijal koji će omogućili bolju propusnost tla.

U kakvu posudu posaditi Krasulu?

Vrlo je važno da posadite vašu biljku u posude s odvodnim rupama koje se nalaze na dnu posude, kroz koje one mogu upiti tu vodu. Posuda može biti plastična, od terakote ili nekog drugog materijala, ali je bitno da ima rupe na dnu. Na taj način sav višak vode se može iscijediti iz posude, ne zadržavajući se oko korijena biljke. Ako se njeni korijeni predugo nalaze u mokroj zemlji, vrlo će brzo istrunuti, a ubrzo zatim će uvenuti i cijela biljka.

Kako zalijevati Krasulu?

Nakon što je prošla određeni mini period suše, važno je opskrbiti ju s vodom. Pjantina savjetuje natočiti vodu u lavor ili nekakvu posudu i unutra posložiti sukulente i polusukulente. Tako ih pustiti 15-20 minuta da upiju koliko god vode žele.

Nakon što su biljke popile koliko su htjele, baci se preostala voda, a njih se pusti da se iscijede nakon čega ih vrati na njihovo mjesto.

Krasula se može zalijevati i “od gore”. Dapače, ako vaša Krasula nema još razvijeno korijenje takva metoda zalijevanja još je i bolji odabir. Tu je također važno da svu onu vodu koja se iscijedi kroz odvodne rupice bacite, tako da se zemlja vaše biljke ne vlaži konstantno.

Ključno u vezi zalijevanja Krasule:

-dopustite da se zemlja osuši prije ponovnog zalijevanja, a nakon što zalijete vašu Krasulu, bilo to metodom “od gore” ili “od dole”
-bacite višak vode koji se iscijedi van
-za zdravlje korijena, presudno je da je vaša Krasula posađena u dobro propusnom tlu u posudi koja ima rupe na dnu kako se voda ne bi zadržavala oko korijena.

Kakvo osvjetljenje je potrebno Krasuli?

Jako indirektno svijetlo uz par sati direktnog svijetla idealno je za ovu vrstu biljke.
Jedino direktno svijetlo od kojeg trebate zaštititi vašu Krasulu je ono najjače ljetno svijetlo koje prodire kroz južne prozore. Tada je najbolje navući nekakvu propusnu zavjesu, da to jako sunce ne bi oštetilo listove Krasule.

Vaša Krasula će biti sretna ispred istočnog, zapadnog ili južnog prozora. Jedino sjeverni prozor ne može opskrbiti dovoljnu količinu osvjetljenja da bi Krasula bila baš sretna.

Međutim, ako imate mogućnost samo sjevernog prozora ne znači da ne možete imati Krasulu. U ovom slučaju važno je još više pripaziti na zalijevanje jer – što manje svjetlosti dobiva, to će i manje vode trošiti. Uz to, voda će i sporije isparavati, i zemlja će se općenito sporije sušiti. To znači da ćete ju puno rjeđe trebati zalijevati nego ako je npr. ispred južno orijentiranog prozora.

Ukoliko vaš prostor nema dovoljno prirodnog osvjetljenja, možete ga suplementirati LED lampama.

Može li se držati Krasula vani na balkonu ili u dvorištu?

Naravno, Krasulu možete imati i vani. Jedino je važno da, kada temperature počnu padati, unesete Krasulu u kuću. Inače, Krasula nije osjetljiva na hladne temperature poput tropskih biljki, tako da može biti vani i tijekom cijele godine u područjima gdje je umjerena zima, s temperaturom koja samo nekad dostigne 0°C ili malo ispod. Takvo je barem moje iskustvo s Krasulom i nekim drugim vrstama sukulenata.

Kako se Krasula razmnožava?

Sukulenti su zanimljivi po svom načinu razmnožavanja. Doslovce se iz jednog lista vrlo brzo može razviti prava mini biljka.
Kada je riječ o razmnožavanju sukulenata, ima više načina na koji možete razmnožiti jedan list. Pjantina kaže da je isprobala nekoliko varijanti, neke uspješno neke ne. Ono što je najvažnije je da ako razmnožavate listove u zemlji, zemlja se apsolutno ne smije zalijevati sve dok biljka ne stvori korijene.

Najviše od vode što se može dodati zemlji je svako toliko poprskati malo vode sa špricaljkom, tek toliko da sama površina zemlje bude lagano vlažna. Ako je zemlja mokra, velika je vjerojatnost da će listovi strunuti.

S druge strane, ako apsolutno ne zalijevate i pustite listiće koje želite razmnožiti samo polegnute na zemlji – većina listića će pustiti korijene i vrlo brzo će se početi razvijati nova biljka.
Uspjeh će ponajprije ovisiti o zdravlju samog lista, a zatim o uvjetima u kojima se list razmnožava.

Moguće je i da će vam pokoji listić pasti s vaše Krasule na zemlju u kojoj se nalazi. To će biti dovoljno da list sam počne stvarati novu biljku!

S vremenom, ako ste predani tome da razmnožite puno Krasula i drugih sukulenata, uspostavit ćete neku rutinu i balans između dovoljnog osvijetljenja, vlažnosti i drugih faktora koji utječu na uspjeh prilikom razmnožavanja.

Treba li se Krasula gnojiti?

Krasula ne zahtjeva često gnojenje. Dovoljno je pognojiti dva puta godišnje – na proljeće i u ranu jesen, s gnojivom za kaktuse (i sukulente). Gnojivo možete komotno prorijediti još više nego što piše u uputama na ambalaži. Važno je samo ne pretjerati s gnojivom.

Je li Krasula otrovna za kućne ljubimce?

Krasula je otrovna ukoliko se pojede. Ukoliko imate znatiželjne ljubimce ili djecu koji se vole igrati s listovima Krasule, pomaknite ju na neko mjesto izvan njihovog dosega.

.

Izvor: Pjantina