Kako video igre utječu na dijete

video igre dijete

Video igre su vrlo popularne među djecom i mogu imati različite utjecaje na njihov razvoj, zdravlje i ponašanje. Danas se roditelji često pitaju trebaju li dopustiti djetetu da igra video igre, u kojoj mjeri te koliko je to štetno za dijete.

Video igre same po sebi dobre ili loše, već ovisi o tome kako se koriste, koliko često i u kojem kontekstu. Važno je da roditelji i odgojitelji budu upoznati s video igrama koje djeca igraju, da ih nadziru i ograničavaju po potrebi, te da ih potiču na raznolike aktivnosti i interese. Također je važno da se zajedno s djecom uključe u igranje video igara i da razgovaraju o njima, kako bi bolje razumjeli njihov svijet i potrebe

U nastavku teksta vam donosimo potpuniju sliku onoga što se događa u djetetovom mozgu dok igra video igrice.

Aktivira se centar za nagrađivanje u mozgu

Jedna stvar koju nitko neće osporiti je da su video igre nevjerojatno zabavne. Ali za to postoji neurološko objašnjenje. Prema psiholozima, videoigre oslobađaju dopamin i druge kemikalije koje stvaraju dobar osjećaj u mozgu. Ali to ne znači nužno da je dobro za djecu. Prema znanstvenicima, upravo je to razlog zašto dolazi do ovisnosti o video igrama. Posebno je to slučaj s tinejdžerima koji se više od svega žele osjećati dobro, a koji još nemaju razvijenu regiju mozga zaduženu za kontrolu impulsa. Iz tog razloga, mogli bi satima igrati videoigre, a da se ne sjete da moraju jesti, spavati i koristiti toalet.

Prefrontalni korteks se aktivira i poboljšava kogniciju

Kada se igraju umjereno, video igre mogu ojačati mozak. Istraživanja su pokazala da redovito igranje videoigara, ali umjereno, poboljšava pamćenje, multitasking i kontrolu impulsa. Igre angažiraju prefrontalni korteks, središte izvršnog funkcioniranja mozga, a kao rezultat toga, dijete poboljšava vještine obrade informacija i vizualne sposobnosti. Drugim riječima, video igre mogu pozitivno utjecati na razvoj mozga i učiniti dijete pametnijim.

Obrasci spavanja mogu biti poremećeni

Istraživanja pokazuju da djeca koja prečesto igraju video igrice pate od nesanice i loše kvalitete sna. Razlog tome je povećana izloženosti plavom svjetlu ekrana i visokim razinama stimulacije. Znanost potvrđuje da izloženost plavoj svjetlosti usporava oslobađanje melatonina u mozgu, zbog čega djeca teže zaspu. Igranje videoigara satima svaki dan može ozbiljno poremetiti obrasce spavanja.

Djetetova pažnja može patiti

Jeste li primijetili da vaše dijete može posvetiti svoju nepodijeljenu pažnju video igricama satima, a da ne može mirno sjediti 5 minuta i raditi domaću zadaću? Kao što smo već istaknuli, video igrice aktiviraju prefrontalni korteks i djeci donose brojne kognitivne prednosti, no loša strana je što zahvaljujući igricama dijete postaje stručnjak u izvođenju više radnji istovremeno koje mu donose uzbuđenje, ali nedostaje mu pozornosti za obavljanje jednostavnih stvari poput domaće zadaće.

Barbara D: Foto: Freepik