Aktivnosti kojima možete poboljšati produktivnost u školi

poboljšati produktivnost

Možda zvuči kao klišej, ali pisanje popisa dnevnih obaveza pokazalo se značajnom aktivnošću koja može poboljšati produktivnost

Biti produktivan nešto je čemu teži svaki učenik, a posebno oni koji imaju velike ciljeve na umu. Međutim, učenici koji nastoje održati visoku razinu produktivnosti tijekom obavljanja svojih obveza više puta tijekom dana doživljavaju pad koncentracije, motivacije ili smisla. To često rezultira neuspjehom u obavljanju dnevnih zadataka.

Naime, iako postoji širok spektar uzroka koji utječu na pad vaše svakodnevne produktivnosti, još uvijek je vrlo mali broj aktivnosti čijom će se adekvatnom provedbom zasigurno prevladati pad koncentracije, motivacije i smisla.

Kako biste u budućnosti izbjegli nepotreban stres zbog nagomilanih obveza, u nastavku teksta donosimo četiri aktivnosti kojima možete poboljšati produktivnost, što će dugoročno rezultirati boljim školskim uspjehom.

Napravite svoj dnevni popis obaveza prema Paretovom principu

Možda zvuči kao klišej, ali pisanje popisa dnevnih obaveza pokazalo se značajnom aktivnošću koja povećava produktivnost za mnoge uspješne ljude.

Imajući na umu da učenici često zaborave ili izgube fokus na domaću zadaću koju trebaju obaviti isti dan, posvetite li svako jutro 10 minuta zapisivanju ciljeva na listu obaveza, uštedjet ćete najmanje dva sata dragocjenog vremena u prelasku s jedne aktivnosti na drugu. Naime, pisanje popisa dnevnih obveza ne mora nužno biti iscrpno. Ako ste vizualni tip, popis ćete najvjerojatnije lakše napraviti putem umnih mapa koje osim popisa/listanja mogu biti vrlo praktične za upisivanje dodatnih informacija vezanih uz konkretan zadatak.

Treba naglasiti da je, osim važnosti zapisivanja svih dnevnih obveza, potrebno primjenjivati i Paretovo načelo, poznatije kao “pravilo 80/20”, gdje je 80% rezultata nastaje kao posljedica 20 % uzročnih radnji. Suština ovog principa je da na vrh liste stavite najvažnije zadatke čije će izvršenje sigurno učiniti vaš dan uspješnim. Dakle, ako se želite riješiti svih budućih glavobolja u školi i osigurati si dobre ocjene na kolokvijima, pismenim zadacima iz predmeta koji su vam u tom trenutku važni, onda je sastavljanje popisa dnevnih obaveza te primjena Paretovog principa prva aktivnost koju morate provesti.

Uklonite distrakcije – primarno korištenje društvenih mreža

Održati pozornost u svijetu modernih tehnologija i društvenih mreža koje nas redovito odvlače primamljivim sadržajima gotovo je nemoguće. Brojne studije pokazuju da interakcije na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i TikToka povećavaju razinu hormona dopamina. Dopamin je poznat kao hormon zadovoljstva/nagrade, što povećava potrebu za češćim angažmanom. S tim u vezi dolazimo do problema deficita pažnje. Učenici ne mogu suzdržati više od 15 minuta, a da ne pogledaju u svoj telefon. Sam problem nedostatka pažnje je duboko biološki. Evolucija nas nije pripremila za obavljanje velikog broja kognitivnih aktivnosti u tako kratkom vremenskom razdoblju, pri čemu iako smo prešli na novi zadatak, i dalje smo mislima u prethodnoj aktivnosti, razmišljajući o ispravnosi svojih prehodnih radnji.

Imajući to na umu, najbolji savjet koji vam možemo dati je da isključite obavijesti tijekom zadatka. Ako to ne pomogne, instalirajte aplikaciju (najpoznatiju Freedom), koju možete koristiti za zaključavanje pristupa aplikacijama na određeno vrijeme vremenski period tijekom dana.

Odvojite vrijeme za stvari koje vas ispunjavaju

Dosadašnja praksa iz Sjedinjenih Američkih Država ukazuje na to da učenici koji se bave izvannastavnim aktivnostima ili hobijem imaju znatno bolje rezultate u školi. Imajući to na umu, istraživači u društvenim i humanističkim znanostima htjeli su znati što je uzrokovalo takve rezultate. Ispostavilo se da učenici nakon završetka hobi nastave imaju znatno veću motivaciju za obavljanje školskih obveza koje često znaju biti monotone.

Ovo znanje igra značajnu ulogu u razumijevanju produktivnosti učenika. Pokazalo se da čak i uz manje vremena za učenje u odnosu na vršnjake koji se ne bave nikakvim aktivnostima nakon škole, postižu znatno bolje rezultate na testovima. Stoga, ako želite biti značajno učinkovitiji u učenju, bilo bi bolje da odvojite vrijeme za neku aktivnost koja će vas ispuniti i učiniti sretnijom. Time ćete se emocionalno i mentalno više rasteretiti prije obavljanja svakodnevnih obaveza.

Dobro se naspavajte

Ako želite poboljšati svoju pozornost ili motivaciju u školskim aktivnostima, prije svega morate srediti san, a tek onda krenuti s ostalim aktivnostima. Većina nas je naučena da na spavanje gleda kao na obvezu, a ne kao na nužnu fiziološku potrebu.

Naime, spavanje je od esencijalne važnosti za kognitivni i fiziološki razvoj djeteta. Prvenstveno zbog lučenja hormona rasta koji potiče rast tijela i ima ulogu u regulaciji raznih metaboličkih procesa, regulaciji kortizola, tj. hormona stresa, kao i jačanje živčanih veza, što osigurava dugotrajnu pohranu starih i novih informacija.

Prema podacima Centra za bolesti i prevenciju iz SAD-a, djeca od 6 do 12 godina trebaju spavati najmanje 9 sati. Adolescenti od 13 do 18 godina trebaju spavati najmanje 8 sati.

.

Pripremila: Barbara D., Foto: Freepik