Zadržite preplanuli ten i nakon ljetovanja

preplanuli ten

Sezona godišnjih je u tijeku i dok se neki upravo odmaraju na plaži, neki se tek pripremaju kenuti na godišnji, a neki se već i vraćaju. A svima je zajedničko da vole odmarati na plaži i upijati sunčeve zrake kako bi dobili lijepi preplanuli ten. Neki su se radi toga spremni “pržiti” na suncu satima, drugi lako potamne, a svima je zajedničko da taj preplanuli ten žele zadržati što duže. I koliko je god težak povratak s godišnjeg i odmaranja na plaži, još je teže kako sačuvati što duže preplanulost.

Priprema kože je od presudne važnosti, stoga je preporučljivo unaprijed planirati sunčanje. Kako biste se najbolje pripremili za sunčanje, održavajte svoju kožu nahranjenom i hidratiziranom. Također, kako bi se postigla ujednačena boja, piling je ključan. Kako svi ti sati provedeni na plaži ne bi bili uzalud potrošeni, evo što možete učiniti kako bi vaša preplanulost dulje trajala.

Hidratacija kože za dugotrajnu preplanulost

Tajna dugotrajne preplanulosti, bilo prave ili umjetne, je hidratacija kože. Potražite bogati maslac za tijelo, suho ulje ili losion obogaćen hijaluronskom kiselinom koji će stvarno nahraniti vašu kožu. Uvijek pokušajte dubinski nahraniti kožu u danima prije sunčanja, međutim, hidratacija kože je vrlo važna tijekom i nakon sunčanja. Osim toga, proizvodi za poslije sunčanja izvrsni su i za pružanje doze zdrave hidratacije koži. Nanesite bogati sloj hranjivog proizvoda svaki dan po želji i nakon povratka s godišnjeg odmora jer će vam na taj način preplanuli ten dulje trajati.

Osim toga, voda za piće održava vašu kožu zdravom, gipkom i, što je najvažnije, hidratiziranom, pa se pobrinite da unosite te dvije litre svaki dan.

Hlađenje kože nakon sunčanja

Tuširanje u vrlo vrućoj vodi može skinuti prirodna ulja s kože i uzrokovati njezino isušivanje. A svi znamo da suha koža dovodi do ljuštenja. Smanjite temperaturu vode pod tušem kako biste produžili trajanje preplanulosti. Osim toga, nakon sunčanja koristite hidratantnu kremu ili gel za tuširanje na bazi ulja kako bi vaša koža bila gipka i nahranjena. Što više koristite ulja i hidrantene kreme nakon sunčanja, koža će vam biti zahvalnija.

Spriječite ljuštenje kože

Piling je važan prije izlaganja suncu, ali ne smijete ga zaboraviti ni nakon sunčanja. Ako izgorite na suncu, velika je vjerojatnost da će vam se koža oguliti, a nakon toga se možete zaboraviti na preplanuli ten. Prije sunčanja namažite se kremom sa zaštitnim faktorom 30 ili 50 i zadržat ćete preplanulost i kad se vratite kući s godišnjeg odmora. Uz to, iako vam vjerojatno zvuči kontraintuitivno, ako stvarno želite da vaša preplanulost potraje i postupno izblijedi, piling je važan. Mrtve stanice kože koje se nalaze na površini vaše kože mogu prigušiti vaš sjaj. Stoga ih je poželjno nježno skinuti kako biste otkrili blistavu, osunčanu kožu. Osim toga, melanin u stanicama kože koji je odgovoran za vašu preplanulost ne uklanja se pilingom ili depilacijom.

Obratite pažnju na prehranu

U svakodnevnu prehranu uključite hranu bogatu karo karotenoidima, kao što su mrkva, marelica, dinja, breskva, rajčica, paprika, špinat, kelj i zelena salata. Oni će pomoći vašoj koži da zadrži pigmentaciju i zaštititi je od slobodnih radikala.

Jedite hranu bogatu antioksidansima, kao što su borovnice, maline, kupine, jagode, citrusi, zeleni čaj i tamna čokolada. Ona može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa koji uzrokuje starenje i oštećenje kože.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, tuna, sardine, orasi i laneno sjeme, može pomoći u hidrataciji i elastičnosti kože. Hrana bogata vitaminom C, kao što su papaja, ananas, kivi, brokula i paprika, može pomoći u proizvodnji kolagena koji čini kožu čvrstom i glatkom.

S druge strane, neke hrane koje bi trebali izbjegavati ili ograničiti su:
Hrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, kao što su slatkiši, kolači, bijeli kruh i tjestenina. Oni mogu potaknuti upalu i glikaciju kože koja dovodi do gubitka elastičnosti i sjaja .

Hrana bogata zasićenim i trans mastima, kao što su masno meso, maslac, margarin i pržena hrana. Oni mogu povećati razinu kolesterola i triglicerida u krvi koji mogu oštetiti krvne žile i smanjiti protok krvi do kože .

Hrana bogata solju i natrijem, kao što su slani snackovi, konzervirana hrana i umaci. Oni mogu uzrokovati zadržavanje vode i nadutost koja može utjecati na izgled kože .

Alkohol i kofein. Oni mogu dehidrirati tijelo i kožu te smanjiti njezinu sposobnost regeneracije .

Lea B. , Foto: Freepik