Ove stvari nikad nemojte držati u autu kad je vani prevruće

stvari u autu

U ljetnim mjesecima u automobilu je jako vruće i nerijetko temperature budu i iznad 50 stupnjeva. Stoga treba biti oprezan i neke svakodnevne stvari se nikako ne smiju ostavljati u autu jer mogu eksplodirati. Da biste izbjegli ovaj katastrofalni scenarij, dovoljne su jednostavne mjere opreza.

Elektronički uređaji

Mobilni telefoni, tableti, prijenosna računala i drugi elektronički uređaji nisu otporni na visoke temperature. Ekstremno vruće vrijeme može negativno utjecati na njihove baterije i uzrokovati njihovo pregrijavanje. Umjesto da ih ostavljate u autu, preporuča se nositi ih sa sobom ili ih po potrebi smjestiti u prtljažnik gdje će biti manje izloženi suncu.

Hrana i piće

Iako je zgodno imati hranu i piće pri ruci tijekom putovanja, trebali biste biti oprezni kada su u pitanju visoke temperature. Ne ostavljajte u automobilu kockice leda, čokoladu, voće ili bilo koju hranu koja se lako može pokvariti. Toplina može uzrokovati topljenje i kvarenje hrane, a ostaci hrane mogu privući neželjene goste – insekte.

Također izbjegavajte nositi vodu u plastičnoj boci jer ekstremna vrućina može uzrokovati ispuštanje kemikalija iz plastike, što može zagaditi piće u boci. Stoga rađe vodu za put ponesite u staklenoj boci.

Kozmetika i lijekovi

Kreme, parfemi, dezodoransi i lijekovi također su osjetljivi na ekstremne temperature. Držite ih dalje od vozila i izbjegavajte ostavljati te predmete u automobilu na suncu. Visoke temperature mogu promijeniti sastojke i kvalitetu ovih proizvoda, a neki lijekovi čak mogu biti osjetljivi na ekstremne temperature.

I za kraj, osim navedenih stvari, baš nikako nemojte ostavljati dijete ili kućnog ljubimca u autu bez obzira koliko vam se čini da će to biti samo minutu ili dvije. To je iznimno opasno i može završiti sa smrtnim posljedicama.

Foto: Freepik