Otvorena izložba Pariz-Zagreb Street Art

Zagreb Street Art

U ponedjeljak, 17. srpnja u Francuskom instututu u Preradovićevoj 5 u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Pariz-Zagreb Street Art koja kroz ukupno 30 radova posjetitelje vodi na jedinstveno putovanje ulicama Pariza i Zagreba. Izložba koja će biti otvorena sve do 17. rujna, kroz objektiv Krešimira Golubića koji je i sam street-art umjetnik i član umjetničke skupine ZID, okuplja kreacije mnogih talentiranih umjetnika čija su djela oblijepljena na zidovima, pročeljima ili ponekad čak i na poštanskim sandučićima ova dva grada.
Kao što je na otvorenju najavljeno, ova izložba predstavlja uvod u Zagreb Street Art Festival koji će ove godine biti posvećen “pasteupima” i “stickerima”, ali i najavljuje suradnju najposjećenijeg regionalnog street food festivala, Burger Festivala i Zagreb Street Art Festivala koji će se zajedno održati od 07. do 17. rujna 2023. godine na Trgu Dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

Kako je sam autor izložbe na otvorenju istaknuo, radovi koje izlaže nastali su na ulicama Pariza i Zagreba unazad nekoliko mjeseci, a izvrsna lokacija izložbe – Francuski institut u Preradovićevoj 5, u kojem će se održavati i panel diskusije tijekom trajanja Zagreb Street Art Festivala, pruža interakcju s radovima slučajnim prolaznicima jednako kao i posjetiteljima.

Zagreb Street Art

Golubić je usto s ponosom i premijerno najavio suradnju s Burger festivalom Zagreb istaknuvši kako će svi koji od 7. do 17. rujna posjete Trg Franje Tuđmana ove godine imati jedinstvenu priliku na jednome mjestu doživjeti najbolje od street fooda i street arta.

Suradnja sa Street Art Festivalom jedno je od brojnih iznenađenja u nikad bogatijem programu koji je za osmu godinu održavanja priredio Burger Festival Zagreb.
Spomenimo samo da će se ove godine na svima najomiljenijem festivalu, Zagrepčanima i gostima metropole predstaviti 13 izlagača i majstora burgera iz Zagreba, Zadra, Čakovca i Srbije. Između ostalih, svoje će najnovije kreacije ponuditi i poznati chefovi Mate Janković, Ivan Pažanin, Melkior Bašić i Deni Srdoč. Posjetitelje očekuju interaktivne kulinarske radionice, svakodnevni kreativan i edukativan dječji program, kao i bogat glazbeni program iz kojeg izdvajamo live koncerte Songkillersa, grupe Vatra, Bolesne braće, Kuzme i Shaka Zulu te Ide Prester.

Zagreb Street Art Festival donijet će svakodnevne Street Art radionice i prezentacije izrade pasteupova, naljepnica i majica na lokaciji festivala, jedinstvene panel diskusije na teme Street Arta s umjetnicima i gostima festivala poput Dr. Gregora Bulca iz Ljubljane, te sa Merioone iz Rima o njegovoj suradnji a UNICEFOM i Mitten Im Wald iz Hamburga. Bit će tu i deset besplatnih vođenih Street Art tura gradom za posjetitelje festivala. “Svi se izuzetno radujemo jedinstvenoj izložbi radova stotinjak umjetnika iz 22 zemlje koja će biti postavljena na lokaciji festivala, ali i izložbi radova koje će posjetitelj i sudionici radionica izraditi na licu mjesta”, najavili su jučer Krešimir Golubić i Max Jurić, obojica iz grupe ZID koja organizira Zagreb Street Art Festival.

Već je jučerašnje otvorenje izložbe Pariz-Zagreb Street Art pokazalo kako je suradnja Burger festivala Zagreb i Zagreb Street Art Festivala izvrsna ideja jer su posjetitelji, razgledavajući radove Krešimira Golubića s odobravanjem pozdravili priliku za uživanje u slasnim burgerima koje je za ovu prigodu priredio Instutut za burgere by Mate Janković, nazdravili vrhunskim vinima vinarije Šoškić i Staropramen pivom, što je bio prigodni uvodni sneak peek u ponudu i atmosferu.