Biljke koje tjeraju komarce, a možete ih posaditi u tegli

komarci

Komarci i insekti mogu pokvariti ugodnu večer u dvorištu ili na terasi, a pravi problemi nastaju kada uđu u vaš dom i pokušavate ih uhvatiti tijekom noći. Postoje različiti repelenti protiv komaraca, ali mnogi od njih sadrže kemikalije, a neki se ne preporučuju za upotrebu kod djece. Zato od eteričnih ulja možete napraviti prirodne repelente protiv komaraca, ali i posaditi biljke koje u ljetnim noćima štite od dosadnih insekata.

Postoje biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce, jer izlučuju određene tvari koje im smetaju. Ovo je pet popularnih biljaka koje je lako uzgajati, a fenomenalne su protiv komaraca.

Možete ih posaditi u dvorištu, na terasi u teglici ili držati na prozorskoj dasci, ali i unijeti u kuću i staviti u vazu. Za nas imaju ugodan miris, ali mogu otjerati komarce od vašeg doma.

komarci
Lavanda

Uživamo u mirisu lavande, ali leteći kukci poput komaraca vjerojatno neće podijeliti to zadovoljstvo s nama, odmah će nestati. Najbolja varijanta ove biljke protiv komaraca je lavandin koji sadrži visoku koncentraciju kamfora čiji miris odbija insekte.

Matičnjak

Njegov izraženi miris limuna podsjeća na citronelu (ali na puno ugodniji način). Zapravo, biljke koje sadrže visoke razine citronelola odbijaju insekte. Ove mirisne biljke koje tjeraju komarce posadite u dvorištu, a navečer otkinite nekoliko listova i stavite ih u vruću vodu te skuhajte čaj. Jako je ukusan.

Bosiljak

Posuda ispunjena mirisnim bosiljkom zaista će vam pomoći da uživate u prirodi na otvorenom, u miru i tišini bez napada insekata. Jedna je od rijetkih biljaka koja ispušta jak miris čak i kada je ne zgnječite i ne trgate lišće. Samo stavite lonac na prozorsku dasku ili na stol u vrtu.

Mačja trava

Još jedna biljka protiv komaraca. Komarci mrze mačju metvicu, ali je mačke obožavaju, stoga nemojte dopustiti da vaš ljubimac stalno trga i gricka vašu travu. Dobro će doći za suzbijanje komaraca.

Menta

Ono što je dobro za čaj i koktel dobro je i za vašu kožu. Listove mente nasjeckajte i stavite u čašu vode, to će vam pomoći u tjeranju komaraca navečer, a eterična ulja sadržana u listovima učinkovito će ublažiti svrbež kože nakon uboda insekata.

Ena B.; Foto: Freepik