Triler paranoje Priča s pacifika stiže u kina

priča s pacifika

Na ovogodišnjoj 48. dodjeli prestižne nagrade Cesar – francuskog pandana američkom Oscaru – veliki redatelj David Fincher dobio je počasnu nagradu. U kategoriji najbolje glavne muške uloge Cesara je osvojio Benoît Magimel, popularni francuski glumac i to za maestralnu ulogu u trileru PRIČA S PACIFIKA redatelja Alberta Serre. Riječ je o djelu koje je svoju premijeru imalo u službenoj konkurenciji prošlogodišnjeg festivala u Cannesu i kojeg je kritika proglasila jednim od najboljih europskih filmova godine. Tome u prilogu ide i činjenica da je film dobio čak devet nominacija za spomenutu nagradu Cesar, uključujući za najbolji film i režiju, a do danas je sveukupno nagrađen s preko dvadeset različitih nagrada i priznanja na međunarodnim festivalima. Triler PRIČA S PACIFIKA u domaća kina stiže od 22. lipnja!

Tijekom razgovora s francuskim Allocineom, Magimel je rekao da je nedavno završio na večeri s redateljem Fincherom i glumcem Bradom Pittom koji mu je nahvalio film. Magimel je izjavio: “Brad Pitt mi je rekao da je ‘David Fincher prilično strog. U posljednjih dvadeset godina možda sam ga pet puta vidio sretnog nakon što je pogledao neki film. To znači da mu se, praktički, ništa ne sviđa od onoga što gleda. Ali PRIČU S PACIFIKA jako voli’, naglasio je. Od svih dosadašnjih nagrada koje je osvojio, ovo je možda i najveće priznanje koje je novi film Alberta Serre moglo dobiti pogotovo zbog toga što dolazi od utjecajnog redatelja koji u principu u javnosti ne istupa s osobnim mišljenjem u vezi filmskih ostvarenja svojih kolega.

priča s pacifika

Katalonski redatelj Albert Serra dosad je bio poznat po svojim povijesno orijentiranim filmovima (“Povijest moje smrti”, “Smrt Luja XIV.”), dok je PRIČA S PACIFIKA smještena u moderno vrijeme i radnjom zainteresirana za suvremeno razdoblje. Mjesto zbivanja je Tahiti, najveći otok Francuske Polinezije, gdje se francuski visoki povjerenik De Roller (Magimel) upliće u lokalne sporove i postaje sve više paranoičan oko toga skriva li njegova vlada nuklearne podmornice uz obalu. Gradacija njegove paranoje pritom proizlazi iz podteksta, atmosfere koja je uvijek na rubu urušavanja. U sličnoj ulozi našao se i glavni glumac – ni on, kao ni lik kojeg glumi, nije znao što se točno oko njega događa, nije imao pristup scenariju, scene su improvizirane na licu mjesta, a snimane su istovremeno trima kamerama od kojih nijedna nije imala primat. Rezultat je politički triler obojen proturječjima, nagađanjima i moralnom dvosmislenošću u pokušaju raskrinkavanja pritajene postkolonijalne strukture moći.

Triler PRIČA S PACIFIKA pobrao je hvalospjeve kritike i publike gdje god da se prikazao. Na popularnoj stranici RottenTomatoes film ima 86% pozitivnih ocjena i jednih i drugih što svakako ukazuje na to da se radi o još jednom iznimno kvalitetnom europskom ostvarenju. Pored pohvala za glumačke nastupe, u prvom redu Magimela, te istančane režije, najviše pozitivnih komentara odnosi se na fotografiju koja PRIČU S PACIFIKA stavlja u kategoriju onih djela koja bi se, ako je to ikako moguće, morala pogledati upravo u kinodvoranama, jer je riječ o vizualnom spektaklu koje garantira pravo kino iskustvo.

Hrvatska kino najava za višestruko nagrađivani triler PRIČA S PACIFIKA!

Ugledni francuski filmski časopis Cahiers du Cinéma proglasio je PRIČU S PACIFIKA najboljim filmom godine, kao i Jonathan Romney, kritičar američkog ScreenDailyja. Na mnogim drugim listama renomiranih filmskih kritičara ovaj se politički triler nalazi pri samom vrhu ili je svakako spomenut među deset najkvalitetnijih filmskih ostvarenja godine. Kao možda i najambiciozniji projekt Alberta Serre u njegovoj karijeri, PRIČA S PACIFIKA vrhunski je napeti triler intrigantnog zapleta, vrhunskih glumačkih ostvarenja, uistinu fascinantne fotografije i sjajne režije koji se nikako ne bi smio propustiti.

Napeti triler PRIČA S PACIFIKA u domaća kina stiže u četvrtak, 22. lipnja.