Kako kućni ljubimci potiču razvoj vrlina kod djece?

ljubimci razvoj djece

Znanstveno je dokazano da kućni ljubimci pozitivno utječu na razvoj djece! Vjerojatno i sami znate koliko djeca izgledaju opušteno kada se igraju sa životinjama i koliko općenito vole biti u njihovom društvu. Ljubimci, pogotovo psi, drže ih aktivnima i uvijek su tu da i njima, kao i nama, uljepšaju dan i ispune vrijeme.

Kako je znanstveno dokazano da psi dobro utječu na razvoj mentalnih i fizičkih sposobnosti, dobro je znati na koje vrline kućni ljubimci utječu kod djece.

Poslušnost

Djeca kopiraju roditelje i točno znaju kako oni uče njih, ali i svog kućnog ljubimca. Također će htjeti naučiti svog psa ili mačku da ih slušaju i ponašaju se dobro. Možda će u tome biti uspješni, možda ne, ali će tako shvatiti da i oni trebaju biti poslušni i više će slušati roditelje.

Razvijanje bez stresa

Također je znanstveno dokazano da se tijekom maženja u mozgu nas i životinja oslobađa hormon sreće i ljubavi – oksitocin, koji nas smiruje, opušta i čini da se osjećamo voljeno. Isto je i s djecom – kućni ljubimci ih smiruju i pružaju im osjećaj sigurnosti. Time će se razvijati bez stresa i izrasti u smirene osobe.

Odgovornost

Istina je da sva djeca kad požele imati psa ili mačku obećaju da će ih stalno čuvati, pa se na kraju sve svali na vas, no uloga malog vlasnika naučit će ih da budu odgovorniji prema nekim stvarima. Morate im od početka objasniti da psi i mačke ovise o nama i da im treba naša pomoć – davanje hrane, mijenjanje vode i redovito ih izvoditi van (za pse). I ne treba popuštati! Ako je dijete reklo da će voditi računa o ljubimcu, nemojte popuštati i izvoditi psa ako mu se ne da ili želi izaći s prijateljima, jer obaveza je obaveza.

Više samopouzdanja

Samo prihvaćanje odgovornosti prema ljubimcu učinit će i dijete odgovornim. Osim toga, ako je dijete svjesno (uz pomoć roditeljskih pohvala) da radi nešto lijepo i da je uspješno u tom jednom poslu koji radi – bit će ponosno na sebe i imati će više samopouzdanja nego inače.

Učite svoje dijete da voli životinje od malih nogu i bit će vam zahvalno!

Barbara D., Foto: Freepik