Trikovi za brži rast sobnih biljaka

rast biljaka

Sobne biljke daju ljepši ugođaj svakom domu, oplemenjuju ga i daju dojam vrijednih domaćina. Činjenica je da održavanje biljaka i cvijeća zahtijeva vrijeme, ljubav, pažnju i interes. Iz tog razloga mnoge domaćice u početku odustaju od njegova uzgoja. Međutim, postoje mali trikovi koji će vam pomoći da ubrzate rast vaših omiljenih sobnih biljaka.

Prirodno rješenje

Želite li da vaše sobne biljke brže rastu, njihov rast možete ubrzati zalijevajući ih prirodnom otopinom koju ćete napraviti od vode, kore od banane i smeđeg šećera.

Smjesu, koja se dobiva miješanjem kore zrele banane sa smeđim šećerom i vodom, potrebno je ostaviti nekoliko dana da fermentira, nakon čega ćete imati prirodno gnojivo koje će ubrzati rast biljaka. Ovo jednostavno gnojivo udvostručit će vaše biljke.

Razlog zašto ovaj trik djeluje je taj što banane djeluju kao prirodno gnojivo jer su pune kalija, fosfora i kalcija te imaju mnoge dobrobiti za biljke.

Sastojci iz kuhinje

Svoje sobno bilje možete hraniti ohlađenom vodom u kojoj se kuhalo povrće ili bljuzgavicom od odmrznutog mesa. A kada primijetite da su se listovi vašeg fikusa počeli sušiti, u posudu sa zemljom stavite jedan bjelanjak.

Mlijeko je također dobra hrana za vaše biljke. Jednom mjesečno ulijte čašu mlijeka u svaku posudu u kojoj uzgajate cvijeće.

Za cvijeće koje je počelo venuti dobra energetska injekcija bit će malo zašećerena voda.

rast biljaka
Ima li biljka dovoljno vode?

Kada želite provjeriti ima li vaša sobna biljka dovoljno vode, lupnite noktom po posudi. Ako čujete tupi zvuk, sve je u redu. Ako je zvuk tanak i oštar, vaša biljka treba vodu. U tom slučaju uronite ga na jedan sat u veliku posudu s vodom tako da voda prekrije tlo u posudi. Tlo je dovoljno mokro kada iz njega prestanu izlaziti mjehurići.

Ukrasne biljke bolje uspijevaju ako su u dvije posude. Međuprostor ispunjen zemljom ili mahovinom služi biljci kao dodatni rezervoar za vodu.

Kako bi listovi vaših sobnih biljaka (fikusa, filodendrona ili drugih širokolisnih biljaka) bili sjajni, redovito ih perite, a u vodu kojom ih prskate povremeno dodajte malo mlijeka. Posudu do pola napuniti vodom i dodati 0,5 dl hladnog mlijeka.

Ako paprat uzgajate u posudama, barem jednom mjesečno je zalijte s malo piva kako bi joj listovi uvijek bili lijepi i svježi.

Foto: Freepik