Trikovi za preukusan roštilj

roštilj

Pravilnom pripremom hrane i jednostavnim trikovima negativni aspekti svake termičke obrade hrane mogu se znatno umanjiti, dok oni pozitivni i dapače poželjni istovremeno dobivaju na značenju, a jelo postaje delicija u kojoj u potpunosti i bez straha možemo uživati. Prilikom roštiljanja stoga slijedite sljedećih nekoliko koraka koji će vam omogućiti preukusan roštilj vrijedan ponovne pripreme:

ODABIR VRSTE ROŠTILJA I ODRŽAVANJE – Dobar roštilj je pola posla!

Sama konstrukcija „grilla“ i način korištenja istog od odlučujuće su važnosti za smanjenje nepoželjnih svojstava. Upravo zato:- Izaberite roštilj koji onemogućuje kapanje masti na izvor topline, što sprečava nastajanje štetnih odnosno toksičnih tvari.
– Pametno „podmazujte“ rešetke roštilja tankim premazom masoće koja ne kaplje, nego sprečava lijepljenje zagorenih ostataka s roštilja na hranu, ali i obrnuto, hrane na roštilj.
– Redovito čistite rešetke roštilja – nakon svakog roštiljanja, dok su rešetke još tople, temeljito očistite roštilj, kako se štetne tvari ne bi gomilale i lijepile na hranu prilikom iduće pripreme.

ANTIOKSIDATIVNA MARINADA – Marinada ili pac!

Dobra marinada idealan je način omekšavanja mesa i jednostavan način smanjenja mogućeg kvarenja mesa. Zaslužna je jednako tako i za ono što stvara prvi „osjet“ u okusu budućeg roštilja! Poboljšava okus roštiljane hrane, no istovremeno ju čini i zdravstveno sigurnijom.
Važan savjet: pečeno meso nikad ne vraćajte u posudu u kojoj je bilo sirovo marinirano!
U mesu mariniranom „pacom“ od maslinovog ulja, jabučnog octa, češnjaka, senfa, limunovog soka, soli i smeđeg šećera ili meda, roštiljanoj manje od pola sata, koncentracija kancerogenih tvari, sukladno posljednjim istraživanjima, bila je značajno manja. Iako još uvijek nije utvrđen točan mehanizam ovog djelovanja, pretpostavka je da navedeni sastojci marinade doslovno preusmjeravaju tijek reakcija i time onemogućuju nastanak kancerogenih spojeva u roštiljanoj hrani.

PAMETAN IZBOR NAMIRNICA – Uz meso i ribu, roštiljajte i povrće!

Zasićene masti i visoke temperature ključni su čimbenici formiranja štetnih spojeva. Zato uklonite veće masne dijelove komada mesa i pripremite „domaću“ marinadu bez industrijskih začinskih mješavina i preljeva.
U duhu pravilne prehrane roštiljajte radije ribu, krte komade mesa i peradi te raznoliko povrće. Upravo roštiljanjem povrća ne nastaju štetne tvari koje razvija visoka temperatura i vatra.

Foto: Victoria Shes (Unsplash)
PREDPRIPREMA – Skuhajte hranu prije roštiljanja

Prethodna termička obrada hrane smanjuje mogućnost razvoja najvećih neprijatelja roštilja – mirkoorganizama poput bakterija i štetnih tvari koje nastaju predugom pripremom na roštilju.
Predpriprema mesa kuhanjem ili pečenjem u pećnici na niskoj temperaturi i zatim „dovršavanje“ na roštilju, smanjuje često prisutan efekt „rare“ (sirove) unutrašnjosti i prepečene, čak i pougljene vanjske površine.

UČESTALOST I NAČIN ROŠTILJANJA – Umjerenost je 100% zdrava!

Ako ne pretjerujete s učestalošću i količinama roštiljane hrane, nema mjesta zabrinutosti. Ravnomjernim okretanjem mesa na nižim tempreraturama žara postiže se ujednačeno pečenje hrane koja će se u potpunosti termički obraditi, ali pritom ne i isušiti!

Izbjegavanje prepečene hrane i pougljenih djelova te s druge strane sirove unutrašnjosti i tragova krvi može se postići korištenjem aluminijsjke folije. Alufoliju možete koristiti za omatanje namirnice, ali i kao barijeru između žara i namirnice. Na ovaj način mijenjajte konstrukciju svoga roštilja i smanjujete količinu dima nastalog gorenjem masnoće. Osim toga, ovaj način omogućava zadržavanje sokova namirnice unutar nje same i time čini sočnije i zdravije zalogaje.

PRILOZI KOJE ROŠTILJ VOLI – Roštiljajte u boji!
Meso i riba najčešći su gosti roštilja i odlični izvori bjelančevina. No zbog ujednačenosti i nemaštovitosti, uz bijeli kruh i peciva te gotove umake, ovakav obrok može se deklarirati kao „loš“ ili „nezdrav“.
Roštiljano meso, ribu i povrće nutitivno će uravnotežiti domaće marinade i umaci, uz obilje šarenih salata i integralnih peciva.

IZBOR MESA
Meso je gotovo uvijek neizostavni dio roštilja, stoga je važno birati pametno. A meso koje sadži najviše nutrijenata je upravo crveno meso. Ovo meso bogato je svim esencijalnim aminokiselinama i mineralima među kojima se najviše istiću željezo, cink i selen.
Pravilnom pripremom roštilja i kvalitenim komadom crvenog mesa uz šarene salate dobit ćete ukusan, zdrav i zasitan obrok.

Pročitajte: Roštilj za jednokratnu upotrebu od bambusa i kartona

Iz svega navedenog zaključak se nameće sam po sebi:
Uz malo truda, znanja i mašte, roštilj može biti vrhunsko gastronomsko i nutricionistički opravdano te uvijek zabavno – preukusno iskustvo!

Naslovna foto: Freepik