S.W.A.T: Odraz složenosti društva

S.W.A.T

„S.W.A.T“ serija privlači veliku pozornost od svoje premijere 2017. godine. Prati tim obučenih policajaca koji su dio odjela za specijalno oružje i taktiku (S.W.A.T) u Los Angelesu. Iako je serija poznata po akcijskim scenama, tu je više od pukog uzbuđenja gledanja policajaca kako hvataju kriminalce.

Serija ne bježi od pričanja o problemima koji prevladavaju u društvu, uključujući policijsku brutalnost, rasizam i politiku. „S.W.A.T“ predstavlja drukčiji pristup ovim problemima, prikazujući ih na način koji omogućuje publici da vidi obje strane.

Policijska brutalnost jedna je od središnjih tema brojnih serija. Jasno pokazuje da nisu svi policajci loši i da većina njih samo pokušava raditi svoj posao. Međutim, ova serija također ne bježi od činjenice da postoje oni koji zlorabe svoje ovlasti i ističe važnost odgovaranja za svoje postupke, ne uljepšava posljedice policijske brutalnosti, pokazuje utjecaj koji ima na žrtve, ali i članove policijskog tima.

Prikazuje se i složenost provedbe zakona, posebice kada je riječ o političkim pritiscima. Tvorci serije uspješno su dočarali kako su policijski službenici često uhvaćeni usred političkih planova te kroz akcijsku radnju naglašavaju važnost pridržavanja vlastitih načela i zauzimanja za ono što je ispravno. Važno je istaknuti i temu rasizma, koji ne utječe samo na žrtve nego i na one koji ga počine. Kroz dobro izgrađene likove prikazana je gradacija koja od nesporazuma i nepotrebnih sukoba vodi do naglašavanja važnosti empatije i razumijevanja.

Kao odraz složenosti društva, sve više serija bavi se pitanjima koja prevladavaju u našem društvu na nijansiran i promišljen način. „S.W.A.T“, serija koju pratimo na FOX kanalu od ponedjeljka do petka u 20 sati, potiče gledatelje da kroz sadržaj kreiran za opuštanje također kritički razmišljaju o svijetu.

Seriju „S.W.A.T“ pratimo na FOX kanalu od ponedjeljka do petka u večernjem terminu.