Martin Scorsese proglasio je ovaj film remek-djelom

tori i lokita

Dobitnik posebne nagrade povodom 75. obljetnice festivala u Cannesu TORI I LOKITA novi filmski dragulj renomirane braće Dardenne stiže u kina!

Humanizam je oduvijek bila glavna tema velike većine filmova koje su do sada u svojim karijerama režirali Jean-Pierre i Luc Dardenne, renomirana braća redatelji iz Belgije. Njih su dvojica započela režirati još krajem sedamdesetih, a do danas niti jedan film nisu snimili odvojeno – iza svih projekata u potpisu stoje upravo braća Dardenne koja su na taj način stvorila i svojevrsni brend kada je u pitanju umjetnički, festivalski film. Braća su do danas skupila preko stotinu nagrada s različitih uglednih međunarodnih festivala među kojima se posebno ističu one iz Cannesa. Tamo su, naime, braća Dardenne u posljednjih dvadeset godina osvojila sve što se osvojiti može – dvije Zlatne palme za najbolji film (“Rosetta” i “Dijete”), nagradu za najbolju režiju (“Mladi Ahmed”), nagradu za najbolji scenarij (“Lornina šutnja”), veliku nagradu žirija (“Dječak s biciklom”) kao i nagradu ekumenskog žirija (“Rosetta” i “Sin”).

Njihov posljednji u nizu uspješni uradak zove se TORI I LOKITA, a u Cannesu su i za njega osvojili priznanje – posebnu nagradu povodom 75. obljetnice ovog svjetski najpoznatijeg i najuglednijeg filmskog festivala. Film TORI I LOKITA koji u domaća kina stiže u četvrtak, 20. travnja nije samo oduševio kritiku i publiku koji su mu udijelili ovacije nakon premijerne projekcije u Cannesu, već i najvećeg živućeg američkog redatelja Martina Scorsesea – čovjeka koji u preko pedeset godina karijere iza sebe ima neke od najvećih filmova u povijesti kinematografije, od “Taksista” preko “Razjarenog bika” i “Dobrih momaka” pa sve do “Irca”, a koji je upravo TORI I LOKITU proglasio pravim remek-djelom: “Osim što je jedan od najpotresnijih, TORI I LOKITA također je i jedan od najvećih filmova braće Dardenne. Pravo remek-djelo!”.

Priča nevjerojatnog filma TORI I LOKITA prati mladog dječaka Torija i tinejdžericu Lokitu koji su napustili svoje rodne države Kamerun i Benin kako bi započeli s novim životom u Belgiji. Njih dvoje pokušavaju se snaći na sve moguće načine kako bi pronašli posao na crnom tržištu i poslali novac natrag svojim obiteljima. Tijekom zajedničkog putovanja, njihovo prijateljstvo stvara neraskidivu međusobnu povezanost koja im pomaže preživjeti. U nadi da će dobiti papire za ostanak u zemlji, njih dvoje ubrzo otkrivaju da postoji niz prepreka koje im stoje na putu. Zajedno se moraju boriti za svoje prijateljstvo i živote dok se svijet oko njih polagano započinje urušavati. Ipak, vjerujući u bolje sutra i bolji život, njihova borba zadivljujući je dokaz snage ljudskog duha te hrabrosti njihovog odnosa.

Premda su braća Dardenne odavno ugledni i poznati redatelji, oni nisu zvijezde ovog filma. Njegove prave zvijezde su filmski naturščici – Pablo Schils i Joely Mbundu. Njih dvoje tumače naslovne likove Torija i Lokitu, a upravo im je ovaj film bio prvi susret s glumačkim iskustvom. Mladi Pablo Schils rođen je 2009. godine u Belgiji. Za sebe voli reći da je poprilično hiperaktivan i odan sportu. U školi je njegov glumački talent primijetio ravnatelj koji ga je ujedno i nagovorio da se prijavi za audiciju za ovaj film. Nakon nekoliko uspješnih pokušaja braća Dardenne su ga odabrala da glumi malog Torija. Tako je ovaj mladić sa samo 13 godina imao priliku prolaziti crvenim tepihom u Cannesu i popeti se na pozornicu prilikom preuzimanja posebne nagrade koju je film TORI I LOKITA osvojio.

Hrvatska kino najava za hvaljenu dramu

Joely Mbundu s druge je strane nešto starija, 18-godišnja glumica također iz Belgije. Ona je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu proglašena jednom od deset najvećih europskih zvijezda u usponu. U jednom je intervjuu izjavila da je rad na filmu TORI I LOKITA te pogotovo rad s braćom Dardenne bio ispunjen ljubavlju i potpunim razumijevanjem što joj je bilo važno budući joj je to bio prvi glumački nastup uopće. Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta, TORI I LOKITA ima preko 88% pozitivnih ocjena. To ga svakako čini jednim od najbolje ocijenjenih filmova godine do sada i novim filmskim draguljem u već ionako bogatoj karijeri ugledne braće Dardenne. Ovo je svakako djelo koje se nikako ne bi smjelo propustiti!

Hvaljena drama TORI I LOKITA od 20. travnja u kinima!