Sveti pauk – briljantan triler o krvavom pohodu iranskog ubojice

sveti pauk

Novinarka Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) putuje u sveti, drugi najveći iranski grad Mashhad kako bi istražila slučaj serijskog ubojice (Mehdi Bajestani) koji vjeruje da čini Božje djelo čisteći ulice od grijeha lokalnog stanovništva ubijanjem prostutki. Kako se broj žrtava povećava, Rahimi dolazi nadomak razotkrivanju identiteta počinitelja strašnih zločina. Priliku za pravdu, nažalost, bit će teško ostvariti jer krvnika lokalno stanovništvo počinje doživljavati kao junaka.

Temeljen na istinitoj priči o serijskom ubojici Saeedu Hanaeiju koji je, od 2000. do 2001. godine, ubio šesnaest prostituki, hvaljeni iranski filmski scenarist i redatelj, 42-godišnji Ali Abbasi potpisuje nesvakidašnji žanrovski uradak “Sveti pauk” koji, u isto vrijeme, funkcionira poput odvažne optužnice na račun društva u kojem zločin nije išta drugo do rutinska životna činjenica. Ovaj briljantan triler u tekućoj je godini, kao danski kandidat, bio nominiran u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Na prošlogodišnjem izdanju filmskog festivala u Cannesu, Zar Amir Ebrahimi, iranska glumica sa stalnom adresom prebivališta u Parizu, osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu.

HR kino najava

ALI ABBASI (1981.) je filmski scenarist i redatelj. Napušta studij u Teheranu kako bi se preselio u Stockholm, gdje je diplomirao arhitekturu. Abbasi, potom, studira filmsku režiju pri Danskoj nacionalnoj filmskoj školi, gdje je diplomirao kratkim filmom „M for Markus“ (2011.) Njegov dugometražni prvijenac „Shelley“ premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2016., a zatim i prikazivan u SAD-u. Abbasi je najpoznatiji po filmu „Border“ (2018.), premijerno prikazanom na Filmskom festivalu u Cannesu (glavna nagrada u sekciji „Un certain regard“). Film je odabran kao švedski kandidat za nagradu Oscar®, prikazivan je diljem svijeta, nagrađen je kao najbolji danski film godine i nominiran za tri nagrade Europske filmske akademije i to u kategorijama za najboljeg redatelja i scenarista, kao i u kategoriji za najbolji film.

ZAR AMIR EBRAHIMI (Rahimi) je iranska glumica sa stalnom adresom prebivališta u Parizu. Odrasla je u Teheranu, gdje je stekla diplomu Sveučilišta za izvedbene umjetnosti. S bogatim iskustvom na kazališnim pozornicama, u TV serijama i igranim filmovima, Ebrahimi skreće nacionalnu pozornost na svoj glumački talent zahvaljujući angažmanima u TV sapunicama. Njezini igrani filmovi snimljeni u Iranu, „Waiting “ (2001.) i „A Trip to Hidalu“ (2006.), nisu prikazani zbog cenzure vlasti.

MEHDI BAJESTANI (Saeed) je poznati iranski kazališni i filmski glumac. Svoj glumački prvijenac ostvario je na pozornici Gradskog kazališta Irana 1997., pojavivši se u drami „Kavkaski krug kredom“, po tekstu Bertholta Brechta te pod redateljskom palicom Hamida Samandariana. Od tada Bajestani surađuje s brojnim iranskim kazališnim redateljima, poput Vahida Rahbanija, Shahaba Hosseinija i Maedeh Tahmasebi, do danas nastupajući više od 800 puta na kazališnim daskama. Bajestani se, u posljednja dva desetljeća, gotovo redovito pojavljuje i na malom, kao i na velikom ekranu, među ostalima, i u igranom filmu „Priča o jednom gradu” hvaljenog filmaša Asghara Farhadija („Nader i Simin se rastaju“, „Trgovači putnik“, „Heroj“).

Film Sveti pauk pogledajte u kinima od 30. ožujka