Nakon 23 godine rokeri Jethro Tull vraćaju se u Ljubljanu

Jethro Tull

Bend Jethro Tull jedan su od najvećih rock bendova koji predstavlja jedinstvenu pojavu u povijesti popularne glazbe. Protagonist grupe Ian Anderson prvi je povezao flautu s rock glazbom. Pjesme su mješavina hard rocka, bluesa, jazza i stare narodne tradicije sa sjevera Britanskog otočja. Sredinom 1970-ih bili su jedna od najuspješnijih rock grupa – suparnici su im bili Led Zeppelin, Elton John i Rolling Stones.

U Hrvatskoj su prvi put nastupali u Velikoj dvorani Doma sportova. U Malu dvoranu vratili su se tek 2000. te opet isto mjesto i 2004. godine. Za turneju 2018. godine govorilo se kako bi mogla biti jedna od zadnjih šansi da se bend vidi uživo. Sada, 2023., vraćaju se u halu Tivoli gdje su prvi put nastupili 15. travnja davne 1975.

Progresivni rockeri su 28. siječnja 2022. objavili svoj 22. album pod nazivom The Zealot Gene za Insideout Music. Album se odmah uspio probiti među deset najprodavanijih albuma britanske glazbene ljestvice, gdje je zauzeo ukupno 9. mjesto.

Jethro Tull

Nakon albuma ‘The Zealot Gene’ iz 2022., prvog albuma benda u dva desetljeća, Ian Anderson i bend vraćaju se s pločom od 12 pjesama temeljenom na likovima i ulogama nekih od glavnih bogova starog nordijskog poganstva, a istovremeno istražujući ‘RökFlöte’ – rock flautu – koju je Jethro Tull učinio kultnom.

Tijekom karijere izdali su 30 studijskih i live albuma, koji su prodani u više od 60 milijuna primjeraka. Iza njih je više od 3000 koncerata, koje su odsvirali u 40 zemalja, a odsvirali su 100 koncerata godišnje. Ulaznice su dostupne u sustavu Eventim.hr

Postava na trenutnoj turneji:
Ian Anderson: flauta, vokal i akustična gitara
Joe Parrish-James: gitara i vokal
Scott Hammond: bubnjevi
John O’Hara: klavijature i vokal
David Goodier: bas gitara i vokal