VARMBLIXT – istraživanje snage skulpturalnog dizajna i svjetlosti

VARMBLIXT

IKEA i roterdamska dizajnerica Sabine Marcelis predstavljaju kolekciju VARMBLIXT koja donosi skulpturalne rasvjetne predmete, jedinstveno posuđe za posluživanje, živopisne podne prostirke i još mnogo toga. Kolekcija od 19 proizvoda, koja je dizajnirana za interakciju s izravnim i neizravnim svjetlom, upravo je stigla u robnu kuću IKEA Zagreb.

VARMBLIXT označava početak putovanja tvrtke IKEA ka jačanju znatiželje ljudi o rasvjeti u domovima. IKEA, naime, dugoročno nastoji potaknuti promjenu u percepciji rasvjete kao jednostavno funkcionalne na rasvjetu koja ima emocionalni učinak. Stoga je i VARMBLIXT kolekcija osmišljena da potakne interes o različitim mogućnostima svjetlosti – da promijeni izgled, dojam i atmosferu naših domova.

U kolekciji VARMBLIXT postoje četiri rasvjetna tijela koja će se zadržati u IKEA asortimanu. Svjetla koja su nadahnuta Sabininom kreativnom sposobnošću da se poigra jedinstvenim oblicima i predmetima središnja su točka dizajna kolekcije. Vrhunci rasvjete uključuju VARMBLIXT LED visilicu, koja ima zakrivljene cijevi izrađene od mat bijelog stakla, te VARMBLIXT LED zidno ogledalo dizajnirano s poluprozirnom staklenom pločom i svjetlosnom trakom. Oba su proizvoda zadivljujući skulpturalni objekti kada su isključeni, a upaljeni se pretvaraju u čarobni prikaz svjetlosne tehnike.

Željela sam primijeniti neočekivani pristup u propitkivanju ideje o funkcioniranju rasvjete u domu, nadahnuti ljude da razmotre nove oblike i elemente koji se stapaju i ističu različite vrste unutarnjih prostora na nove, hrabre i umjetničke načine”, kaže Sabine Marcelis.

Sabine Marcelis fascinirana je različitim svojstvima materijala i efektima koje mogu pružiti neki od njih. Njezina je praksa vođena procesom, a njezini dizajni nastaju kao rezultat opsežnog eksperimentiranja idejama i materijalima. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, Sabine nastoji stvoriti magična iskustva. Diplomirala je na prestižnoj Design Academy u nizozemskom Eindhovenu, a njezin je rad slavljen na svjetskim smotrama dizajna. Magazin Wallpaper* proglasio ju je Dizajnerom godine 2020., a Architectural Digest dva puta ju je uvrstio među stotinu najvažnijih kreativaca u svijetu, 2021. i 2022. godine.

Kolekcija VARMBLIXT donosi i prepoznatljiv element koji se vidi u Sabininom ranijem radu: savršeno beskonačnu krafnu. Prva serija dizajnerskih predmeta inspiriranih beskonačnim oblikom krafne bit će dostupna u dvjema veličinama posuđa i jednoj lampi s potpisom. Spajajući viziju umjetnosti i dizajna, VARMBLIXT LED svjetiljka, u svom zakrivljenom stilu, artistički je dodatak interijeru kada kroz nju prodre svjetlost te svestrani predmet jer se može montirati na zid ili izložiti na stolu.

Kad svjetlost prođe kroz narančasto staklo, mekani oblik poput krafne zasja toplim sjajem”, kaže Sabine Marcelis. „To je čaroban prizor koji privlači poglede – bez obzira stoji li na stolu ili visi na zidu”, dodaje ona.

Kolekcija – koja se fokusira na inherentno toplu paletu boja – ima dva tepiha inspirirana zrakama pri zalasku sunca. Veći tepih, koji je izrađen od 100% ručno predene vune, ima topli gradijent boja. Nježno je blijed, od tamno narančaste do jantarno žute – baš poput zalaska sunca, dok njegov preklapajući stil daje dodatnu zanimljivost dizajnu, stvarajući iluziju dubine i boje.

Radeći na kolekciji VARMBLIXT, vodili smo se vizijom o spajanju dizajna sa skulpturalnim objektima. To je suradnja povezana s funkcionalnom estetikom našeg prostora, istovremeno nadahnjujući ljude da dodaju namjenske i svestrane predmete u dom”, kaže Henrik Most, kreativni lider u tvrtki IKEA.