Nove epizode nagrađivanog serijala Mariana van Zeller

Mariana van Zeller

Gotovo polovicom svjetskog gospodarstva dominiraju crna tržišta, a siva ekonomija utječe na svakog od nas, riječi su nagrađivane novinarke Mariane van Zeller, koja podsjeća koliko malo znamo o ovoj mračnoj i tajnovitoj strani svijeta. U trećoj sezoni dokumentarnog serijala nominiranog za nagradu Emmy MARIANA VAN ZELLER: U RALJAMA CRNOG TRŽIŠTA, Mariana još dublje ulazi u sivu ekonomiju nezakonitih poslova. Novi serijal premijerno će početi s prikazivanjem 19. veljače u 22 sata na National Geographic kanalu.

Dobitnica prestižnih nagrada George Foster Peabody Award i duPont Award, Mariana Van Zeller u životnoj je misiji da iznutra sazna kako funkcioniraju neka od najopasnijih crnih tržišta globalnog podzemlja. Njezine istrage više nego ikad oblikuje politički, ekonomski i društveni globalni krajolik dok putuje u Ukrajinu, gdje je rat s Rusijom doveo do zaokreta u podzemnom tržištu bebama, upliće se u lanac prevaranata s kripto valutama i to na vrhuncu njihovog kraha, te otkriva kako fantomski pištolji ispisani na 3D pisaču postaju omiljeno oružje zločinaca diljem svijeta. Svijet trgovine ljudima donosi iz perspektive krijumčara, snaga zakona i onih uhvaćenih u unakrsnoj vatri.

Serijal MARIANA VAN ZELLER: U RALJAMA CRNOG TRŽIŠTA nominiran je za pet nagrada Emmy za vijesti i dokumentarne filmove, uključujući najbolji dokumentarni film o kriminalu i pravdi, najbolji scenarij za dokumentarni film o odmetničkim klubovima motociklista, najbolji dokumentarni film o ljubavnim obmanama, najbolju promotivnu najavu u 2022. godini i najbolji dokumentarni film o gospodarstvu u 2021. godini. Serijal je nominiran i za nagradu kritičara Critics Choice Real TV Award za najbolji kriminalistički dokumentarni program, i to dvije godine zaredom, 2021. i 2022. Mariana van Zeller je 2021. godine osvojila Gracie Award za najbolju reporterku/dopisnicu.

Najavu pogledajte ovdje.

Nagrađivani serijal o crnim tržištima gledamo na National Geographicu od 19. veljače, nedjeljom u 22 sata.

POPIS EPIZODA

Crno tržište ljudskim organima
U svijetu stotine ljudi umire dnevno zbog nemogućnosti nabave organa. Ta je činjenica pokrenula podzemni transplatacijski turizam, povezujući bolesnike iz najbogatijih zemalja s njihovim donorima iz najsiromašnijih. Kako to stvarno izgleda?

LSD
Zbog uvjerenja da ima iscjeliteljsku moć, LSD ponovo je dobio na popularnosti. Tajna terapija cvate, a droga se koristi kao lijek nakon zlostavljanja, depresije i svih vrsta trauma, no ipak ostaje ilegalna. Mariana traži tajne kemičare koji svijet opskrbljuju LSD-om.

Fantomski pištolji
Fantomski pištolji omiljeno su oružje zločinaca diljem svijeta. Bez serijskog broja i sastavljeni od dijelova koji se kupuju online bez provjere, nemoguće im je ući u trag. Mariana otkriva kako pištolji s crnog tržišta mogu doći u opasne ruke.

Nafta za teroriste
Na putovanju od Afrike do Bliskog istoka Mariana ima namjeru otkriti kako crno tržište nafte potpomaže terorističke skupine diljem svijeta. Istražuje krađu i krijumčarenje crnog zlata i načine na koje ono pronalazi put do najopasnijih neprijatelja.

MDMA
Alarmantna poruka iz škole njezina sina potiče Marianu da istraži tzv. ljubavnu drogu. Prateći trag iz klubova u Los Angelesu, slijedi opskrbni lanac droge do Nizozemske, gdje je nedavno ubijen poznati novinar. Je li moguće da potrošnja MDMA u SAD-u dovodi do toga da Nizozemska postaje narko-država?

Crno tržište beba
Ukrajina je bila ishodište globalnih poslova sa surogat majčinstvom vrijednih milijardi dolara sve dok rat s Rusijom nije preokrenuo tu kontroverznu industriju. Sada, gotovo godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, druge zemlje se upliću kako bi popunile prazninu. Mariana istražuje kako san o osnivanju obitelji dovodi do rasta podzemnog tržišta bebama.

Cyber pirati
Cyber zločini kao što su kartične prijevare, krađe identiteta i ucjenjivački software jedna su od najbrže rastućih sivih ekonomija u SAD-u, a naši podaci roba vrjednija od zlata, oružja i droge. S ciljem razotkrivanja sustava globalnih razmjera, Mariana istražuje kako osobne i financijske podatke kradu, prodaju i distribuiraju mračne mreže hakera i lopova.

Bande
Porast nasilnog kriminala u Los Angelesu dosegao je razinu koja nije viđena u zadnjih 30 godina. Kako bi razumjela stvarnost bandi i rivalstvo zbog kojeg je došlo do ovog strašnog porasta, Mariana će neko vrijeme provesti s dvije najozloglašenije američke ulične bande: Bloods i Crips. Iznenađujući tijek događaja će je voditi od najsurovijih četvrti Los Angelesa do malene srednjoameričke države Belize.

Kripto-prevaranti
Groznica brzog bogaćenja u kombinaciji s nedostatkom državnog nadzora i zakonske regulative, stvorila je i savršenu priliku za prevarante. Mariana se uspijeva povezati s ekipom kripto prevaranata koji će joj pokazati kako zaraditi milijune dolara u samo nekoliko tjedana.

Borilački klubovi
Mariana istražuje rastuću popularnost borbe golim rukama. Na putovanju koje je vodi od Tajlanda, središta takvih krvoprolića, do podzemnih borbi diljem SAD-a, istražuje privlačnost nasilnih, krvavih okršaja i saznaje što se sve čini da bi borbe golim rukama postale uobičajeni sport.