Mala sirena

mala sirena

U subotu, 18. siječnja u sklopu programa Kinoteka Junior prikazuje se Mala sirena Karela Kachyňe, raskošna i originalna igrana adaptacija popularne bajke Hansa Christiana Andersena

Sljedeće izdanje Kinoteke Junior, novog programa kina Kinoteka usmjerenog budućim filmofilima, na veliko platno donosi jednu od najljepših i najoriginalnijih adaptacija popularne bajke Hansa Christiana Andersena – Mala sirena! Naslovna junakinja je kći Morskoga kralja – morska princeza koja živi u vodenim dubinama, gdje skuplja ljudske predmete iz potopljenih brodova. Jednoga dana spašava život naočitom Princu, čiji je brod stradao u oluji. Unatoč negodovanju svoga oca, Mala sirena u njega se zaljubljuje, a za pomoć se obraća Morskoj čarobnici, koja će joj ponuditi da svoj predivni glas zamijeni za mogućnost hodanja po kopnu. No u pogodbi postoji i zamka: morat će navesti princa da se u nju zaljubi, jer će se u protivnom pretvoriti u morsku pjenu.

Malu sirenu režirao je Karel Kachyňa, jedan od najuspješnijih čehoslovačkih redatelja, koji se 1950-ih i 1960-ih istaknuo nizom uspješnih naslova, u kojima se kritički osvrtao na čehoslovačku nedavnu prošlosti i aktualne prilike (npr. Uho, 1970). No zbog zaoštrene političke klime u zemlji, Kachyňa se u sljedećem desetljeću okrenuo filmovima za djecu, gdje je režirao nekoliko filmova od svjetskog značaja. Jedan od njih je i Mala sirena, bajka čija raskoš i danas plijeni pažnju.

Svaki kadar pun je maštovitih detalja, posebice u kostimima i scenografiji. Vrijedi istaknuti i atmosferičnu glazbu i izuzetno uspješne praktične efekekte, koji su puno prije otkrića računalnih efekata zaslužni za stvaranje nekih uistinu čarobnih prizora. Iz navedenih razloga film se drži i za jedan od najuspješnijih čehoslovačkih filmova sedamdesetih.

Film će uživo sinkronizirati glumica Petra Težak, a uvodnu riječ i razgovor nakon filma održat će filmski kritičar Silvestar Mileta. Projekcija se održava u suradnji s češkim Nacionalnim filmskim arhivom.

Web stranici: www.kinokinoteka.hr