Frankie Drake – junakinja s malih ekrana

Frankie Drake

Frankie Drake je neovisna žena koja ruši sve predrasude, istovremeno rješavajući zločine koje policija ne može (ili ne želi)

Prepoznavanje stereotipa i borba protiv njih zahtijevaju kritičko razmišljanje, empatiju i predanost promicanju jednakosti i uključivosti. Raznovrsna perspektiva kroz priče u serijama i filmovima mogu pomoći u razbijanju stereotipa, promičući empatiju i razumijevanje.

Jednu od takvih priča prati serija „Pustolovine Frankie Drake“ koju od ponedjeljka do petka gledamo na FOX Crime kanalu. Glavni lik Frankie (Lauren Lee Smith) je neovisna žena koja ruši sve predrasude, istovremeno rješavajući zločine koje policija ne može (ili ne želi). Odvažna detektivka nosi hlače, uživa u vožnji na motoru, dan ne započinje bez šalice kave, a detektivsku agenciju vodi s partnericom Trudy Clarke (Chantel Riley). Još u prvoj sezoni upoznali smo ovu detektivsku ikonu, snalažljivu i hrabru predvodnicu zanimanja koje je nekad bilo rezervirano pretežito za muškarce. Serija je upravo suprotno jer su od pisanja scenarija do režiranja, pa sve do glavnih uloga posao odradile upravo žene.

Slika Toronta 20-ih godina prošlog stoljeća nije daleko od istine jer su nakon Prvog svjetskog rata mnoge žene zadržale poslove kojima su se bavile dok su muškarci ratovali u stranim zemljama. Zato Frankie nije jedina dama koja se bavi stereotipno muškim poslom, već često koristi pomoć drugih kolegica da riješi i najzamršenije slučajeve. Njezina suradnica Mary (Rebecca Liddiard) radi u policiji te opskrbljuje Frankie s korisnim informacijama, dok je Flo (Sharron Matthews) patologinja u gradskoj mrtvačnici.

Glavna junakinja ima nevjerojatnu sposobnost da toliko aktivnosti smjesti u jedan radni dan, a impresivna je i njezina odvažnost jer nije lako biti prva i jedina detektivka u Torontu 20-ih godina prošlog stoljeća. Osim spolne jednakosti, u seriji se srećemo s prikazom ljudi različitih nacionalnosti ili boje kože. Takva glumačka postava daje svježu perspektivu, na način koji se rijetko viđa u serijama.

U nove „Pustolovine Frankie Drake“ upuštamo se na FOX Crime kanalu od ponedjeljka do petka u 16:10.