Moje dječje dragocjenosti

dječje dragocjenosti

U Noći muzeja 2023. Hrvatski školski muzej otvorio je novu izložbeno radioničku galeriju „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu u kojoj je javnosti predstavljena i nova izložba muzeja „Moje dječje dragocjenosti : donacije Hrvatskom školskom muzeju“, autorica Sonje Gaćina Škalamera i Sanje Nekić. Prilikom svečanog otvorenja publici se obratila Anita Zlomislić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja koja se uz pozdrave prisutnima zahvalila pročelnici Emini Višnić i djelatnicima Gradskog ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo naglasivši kako je nakon skoro tri godine Hrvatski školski muzej ponovo u mogućnosti u svojim prostorima zanimljivim i raznolikim izložbama, radionicama i drugim događanjima nastaviti suradnju s našim dosadašnjim posjetiteljima te novom publikom zainteresiranom za rad jedinog muzeja u Hrvatskoj specijaliziranog za povijest školstva. Istakla je da je jedan od ciljeva koji si muzej postavlja u narednom razdoblju da svojim programima osigura život baštine u novim oblicima suvremenosti, s posebnim naglaskom na interpretaciju muzejske građe u kontekstu krize obrazovanja.

Sanja Nekić, viša kustosica Hrvatskog školskog muzeja i jedna od autorica izložbe „Moje dječje dragocjenosti“ istaknula je kako su na izložbi prikazane vrijedne donacije, uspomene djetinjstva i školovanja koje muzej skuplja više od 120 godina s naglaskom na donacije iz druge polovice 20. stoljeća te je istakla da ćemo, samo ako sačuvamo uspomene, obogatiti kulturu sjećanja i sačuvati baštinu od zaborava. Između ostalih zahvalila se i donatoricama Gordani Vnuk i Iri Karlović koje su nazočile otvorenju. Donatorica Gordana Vnuk rekla je da je donirajući Školskom muzeju svoje uspomene iz djetinjstva 60-ih godina 20. stoljeća, igračke s kojima se igrala, bilježnice u kojima je pisala… omogućila dostupnost tih predmeta javnosti i budućim generacijama. Rekla je da je sve što možemo pronaći u podrumima i tavanima nečiji je život koji se ne smije baciti pa je pozvala sve da te predmete doniraju muzejima pri čemu je predstavila jedan „razred“ kojemu je bila „učiteljica“ i s kojim se voljela igrati, ocjenjivati ga i to posebno iz zalaganja, ali prema simpatijama za pojedinu igračku „đaka“. Izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ured za kulturu Emina Višnić čestitala je Hrvatskom školskom muzeju na novom prostoru i izložbi te naglasila kako se uz pravu energiju i volju, usprkos teškim administrativnim okolnostima i devastirajućim posljedicama potresa može konstruktivno djelovati i ostvariti ciljeve. Prisjetila se suradnje s gospođom Vnuk te istakla kako su ljudi sretni što ponovo mogu oblizati muzeje. Naglasila je da je Grad Zagreb od večeras bogatiji za jednu novu „Školicu“ u gradu, novu izložbu, galeriju i radionicu koje je proglasila otvorenima.

Novom galerijom „Školica za 5“ muzej nastavlja svoj rad i susrete s dosadašnjim posjetiteljima, ali i novom publikom. „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5, otvorena je od ponedjeljka do petka od 12 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati.

Izložba „Moje dječje dragocjenosti : donacije Hrvatskom školskom muzeju“, prikazuje izabrane donacije poklonjene muzeju zadnjih nekoliko godina s naglaskom na donacije gospođa Gordane Vnuk i Ire Karlović koje predstavljaju djetinjstvo 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Školski muzej čuva vrijedne donacije, uspomene djetinjstva i školovanja čime obogaćuje kulturu sjećanja i pamćenja na nestale svjetove djetinjstva u nama. Izložba ostaje otvorena do 11. ožujka 2023. Ovim putem pozivamo javnost da se prisjeti svoga djetinjstva i školovanja, izabere predmet koji želi sačuvati od zaborava i donira ga muzeju (info na tel: 01 48 55 716 ili na e-mail: hsm@hsmuzej.hr) Sačuvaj svoje djetinjstvo i doniraj svoje uspomene Hrvatskom školskom muzeju!

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj otvoren 1901. godine. Danas bogati fundus obuhvaća oko 90 000 jedinica građe raspoređenih u 12 muzejskih zbirki. Na žalost Muzej je, na adresi Trg Republike Hrvatske 4 u Hrvatskom učiteljskom domu, morao zatvoriti vrata posjetiteljima uslijed posljedica potresā u 2020. godini. U novoj galeriji „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu te u suradnji s drugim muzejima i kulturnim ustanovama, online i posebnim projektima nastavljamo svoj rad i komunikaciju s posjetiteljima.