Kirstin Valdez Quade: Pet rana

pet rana

U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašao je debitantski roman Pet rana američke spisateljice Kirstin Valdez Quade – zadivljujuća priča o ljubavi i žrtvi višestruko nagrađivane autorice i izvanredne pripovjedačice:

Majstorski… Quade je stvorila svijet pun suosjećanja i ljudskosti. Likovi i izazovi s kojima se suočavaju potpuno su ostvareni i dirljivi; njihova putovanja obuhvaćaju širok spektar emocija i nemoguće je ne navijati za njih.’ – The New York Times

Ovaj roman je intimno i bolno štivo koje zadire u dinamiku narušenih obiteljskih odnosa u procesu obnove. Punokrvni likovi u fatalnim životnim situacijama izazivaju empatiju i postaju nezaboravni jer osvještavaju o brizi za najbliže čiju važnost spoznajemo prekasno. Pokušaji ispravljanja grešaka uokvireni u fiktivni motiv iskupljenja raspećem slamaju srce, dok kompleksnost karaktera i njihova svakodnevica jednostavno nasmijavaju. Prijevod knjige potpisuje Aleksandra Barlović.

Pet rana prati nezaposlenog tridesettrogodišnjeg Amadea Padilla koji se daje razapeti povodom procesije na Veliki petak. Pripremajući se za tu časnu ulogu, iznenada se pojavi njegova petnaestogodišnja kći Angel koja već dugo živi s majkom i kaže mu da je trudna. Priča u nastavku obuhvaća prvu godinu života Angelina sina i odnose pet naraštaja obitelji Padilla: Amadeove majke Yolande koja se oporavlja od nedavnog šokantnog otkrića, Angeline majke s kojom Angel ne razgovara i ujaka Tívea, čuvara obiteljske povijesti. Pretrpani očekivanjima koje pasivni i često alkoholizirani Amadeo smatra neostvarivima, članovi obitelji ipak ostaju zajedno vođeni ljubavlju koju unatoč svemu gaje jedni prema drugima.

Autorica u liku Amadea postavlja predmet osude – on je ‘mrtav’ otac, sin koji vrijeđa majku, sklon nasilju i neodgovoran, a ipak uvijek zbrinut i voljen. Iako predstavljen kao nesavršen čovjek, entuzijastično pokušava promijeniti svoj život i iskupiti se. Svjestan brojnih propusta, Amadeo posegne za ekstremnom idejom iskupljenja – tjelesnom pokorom. Shvaćajući pokoru isključivo kao izvedbu koja formom nadilazi grijehe, Amadeu promiče bit iskupljenja i postavlja se pitanje hoće li se ‘ponovno roditi’ ili svoje prosvjetljenje mora realizirati drugačije.

Roman ilustrira dvosmjerni odnos roditelj – dijete koji je ispunjen otuđenjem, tajnama i blokadama. Amadeo se nalazi u sredini kao primjer lošeg sina i oca koji tek uslijed šokova direktno vezanih uz bolesnu majku i trudnu kći aktivira svoju dvojaku ulogu. Tako autorica karakterima daje priliku da ožive iskonski koncept obitelji temeljen na prožimanju i podršci. Pred članovima obitelji Padilla malo je vremena, a puno propusta koje Amadeo želi ispraviti preko noći čime grandiozna ideja tjelesne pokore gubi smisao.

Priča je ustvari morbidan, ali dobrodošao podsjetnik za poboljšanje obiteljskih odnosa. Spajajući fiktivne motive kršćanstva s obiteljskim tragedijama, autorica vrlo direktno sugerira da se greške mogu ispraviti lakše nego što mislimo. Pet (Kristovih) rana simbolizira besmisao velikih djela kada ih ne prati ispravna konstatacija situacije i spremnost na besramno iskazivanje ljubavi, zahvalnosti i cijenjenja. Umjesto spektakularnih ekshibicija koje nemaju vrijednost dovoljno je iskreno izgovoriti ‘oprosti’.

U Amadeovu karakteru ocrtana je suvremena bojaznost od gubitka ponosa i prihvaćanja srama koji, čim je uvidio galopirajući razor mikrosvijeta čiju je toplinu uzimao zdravo za gotovo zauzvrat redajući razočarenja, mijenja za fizičku bol kao opipljivu naplatu propusta. Britko rušeći njegov pompozni viteški pothvat, autorica čitatelja dovodi do jednostavne, ali upečatljive poruke – opraštajmo, hvalimo i dijelimo dobro imajući na umu prolaznost vremena.

Kirstin Valdez Quade američka je spisateljica koja živi i radi u Novom Meksiku. Pohađala je Akademiju Phillips Exeter, diplomirala na Sveučilištu Stanford i magistrirala na Sveučilištu Oregon. Dugi niz godina bavi se kreativnim pisanjem, a danas radi kao asistentica profesora kreativnog pisanja na Sveučilištu Princeton. Njezinim književnim opusom dominiraju obiteljske, rasne i klasne teme te motivi odrastanja u krajolicima Novog Meksika. Nakon zbirke kratkih priča Noć na Fiestama, Quade je 2021. izdala debitantski roman Pet rana koji je prošle godine bio u užem izboru za Medalju Andrewa Carnegieja za izvrsnost u fikciji. Dobitnica je nagrade Centra za fikciju za najbolji prvi roman 2021. godine te nagrade za najbolji roman Zaklade obitelji Rosenthal 2022.

Potpuno ste unutar likova i unutar njihovog svijeta – sanjate o boljem životu, baš kao i oni. Nakon sporog početka, Pet rana pretvara se u propulzivnu, sveobuhvatnu priču koja mudro računa sa stvarnom cijenom iskupljenja.’ – The Observer

Njezine žilave rečenice i emocionalna odvažnost zadivljuju… Živopisni sjaj romana prikriva dublje, mračnije struje. Rođenje i ponovno rođenje u ravnoteži su sa smrću poput jina i janga. Quade elegantno klizi po svilenom užetu između komedije i tragedije, preokretima sudbine koji njezinu pripovijest vode do rezonantnog završetka.’ – Star Tribune

Luda sreća također je dio neizvjesnog života, a u ovom romanu velikog srca Quade zna kako to iskoristiti.’ – USA Today