Stigao je željno iščekivani Stric

stric

Na repertoar stiže željno iščekivani Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, u sklopu Vizija gledat će se intrigantni esej Sloboda od svega Mikea Hoolbooma, a tjedan se otvara razgovorom o nobelovci Annie Ernaux.

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmskim naslovima i temama razgovara iz perspektive srodnih disciplina. Tema novog izdanja je francuska književnica Annie Ernaux, koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu za književnost.

Tim povodom u Kinoteci je organiziran i razgovor na temu njezina opusa, u kojem će sudjelovati Milena Ostojić, Marija Ott Franolić i Ana Fazekaš, a pratit će ga projekcije nedavnih adaptacija Ernauxinih djela: Samo strast Danielle Arbid i Događaj Audrey Diwan.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a
Vizije: Iz kratke baze 25 FPS-a program su posvećen avangardnoj struji filma, u sklopu kojega prikazujemo naslove koji testiraju i proširuju granice filmskog jezika. Ovoga mjeseca na rasporedu je Sloboda od svega, novi film kanadskog filmaša Mikea Hoolbooma, poznatog po sjajnim autobiografskim esejima u kojima spaja osobno i političko. Ovdje se bavi dvjema pandemijama: AIDS-a i koronavirusa. Objema pošastima novo je ruho dao neoliberalizam i njegova središnja mitologija osobne slobode, koju sjajno opisuje Hito Steyerl u odličnom eseju „Freedom from Everything“, koji je ovdje prerađen u novu formu.

Analizirajući novu prekarnost samostalnog rada, Hito duhovito primjećuje da su takvi ljudi „slobodni od svega“, od dobrog posla, zdravstvene skrbi, povoljnog stanovanja… U filmu se pojavljuju Maggie Thatcher, Guy Fawkes, George Michael, James Baldwin, Akira Kurosawa i David Wojnarowicz.

Noviteti: Stric
U kina stiže Stric, iščekivani crnohumorni triler o obitelji koja sa strepnjom iščekuje strica iz Njemačke ne bi li mu pripremili savršeni Božić. Riječ je o redateljskom prvijencu Andije Mardešića i Davida Kapca, koji zahvaljujući svome originalnom konceptu i sjajnoj režiji ne prestaje izazivati ineteres domaće i međunarodne publike. U ulozi strica karizmatični je Miki Manojlović, a ostale su uloge odlično odigrali Ivana Roščić, Roko Sikavica i Goran Bogdan.

Premijera filma održat će se u srijedu, 30.11. u prisustvu filmske ekipe, a u suradnji s Andrijom i Davidom za prosinac Kinoteka priprema još jedno iznenađenje, a kojem ćemo vas uskoro obavijestiti.
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati dojmljivu dramu Sigurno mjesto Juraja Lerotića te dvije izvrsne crnohumorne satire: Meni Marka Myloda i Trokut tuge Rubena Östlunda.

Matineja: Čudesan svijet
Čudesan svijet novi je animirani film studija Walt Disney, inspiriran fantastičnim imaginarijem SF šunda 1950-ih, kao i pustolovnim pričama kao što su King Kong i Putovanje u središte Zemlje. Uz uvijek impresivnu računalnu animaciju, film se može pohvaliti i upečatljivom sinkronizacijom na hrvatski.

Praktične informacije
Projekcije iz programa Kontraplan i Vizije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr , www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinoteka.hr