Bili smo na očaravajućem jezeru Torak

U potrazi za novim lijepim lokacijama koje su nam u blizini naše ljetne rezidencije, otkrili smo jezero Torak i došli ga posjetiti. Više puta smo prolazili blizu njegove lokacije, no ovaj put smo baš odvojili vrijeme za njega i došli uživati.

Jezero Torak karakteristično je po tome što se nalazi na sutoku dviju rijeka – rijeke Čikole i rijeke Krke, kreirajući čarobne prizore. Okolica jezera bogata je zelenim površinama i šumama koje ga okružuju i na neki način skrivaju od ostatka svijeta. U središtu prizora, kao zjenica oka, smjestio se Torak, vrelo u obliku jezera. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom.
Promjer jezera je 150 metara, dok je dubina 30 metara, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. Ovo krško vrelo daje čistu i pitku vodu koja je nekada napajala većinu naselja u jugoistočnom dijelu Šibensko-kninske županije.

Jezeru se može prići bliže stazom Goriš – Torak koja je otvorena 2018. godine. Staza je duga 3 km što je čini idealnom za obožavatelje aktivnih izleta i prirodnih ljepota. Staza je dobro održavana, no na nekim mjestima jako strma.

Ukoliko niste od pustolova nego bi samo željeli vidjeti jezero, nastavite pješice ili autom do vidikovca. Do Torak vidikovca možete doći autom kroz selo Goriš te nastaviti neasfaltiranim putem još otprilike 1 km. Pokraj vidikovca slobodno možete parkirati auto. Uz samu ogradu vidikovca nalaze se klupe sa stolovima na kojima možete odmoriti i prepustiti se doživljaju. Ukoliko na ovom mjestu predahnete uz neki sendvič ili piće ne zaboravite to ponijeti sa sobom do prvog koša za smeće 😊.