Zlatni hrvatski odbojkaški reprezentativci stigli u Zagreb

Hrvatski odbojkaški reprezentativci stigli su u Zagreb s najsjajnijim zlatnim odličjem koje su osvoili na Mediteranskim igrama, te tako ostvarili jedan od najvećih uspjeha. Vesela reprezentacija uz ovacije je dočekana u Hrvatskom odbojkaškom savezu, gdje su, iako vidljivo umorni od višesatnog leta iz dalekog Alžira, podijelili svoje prve dojmove i sreću nakon osvojenog zlata ali i najavili nove izazove koji ih očekuju.

Vratili smo se i Alžira s zlatom oko vrata. Ovo je nakon dobrog rezultata u Europskoj ligi još jedan pokazatelj da rastemo kao muška odbojka. Drago nam je da smo pokazali svima u Hrvatskoj da vrijedimo te da mogu računati na nas. Ponosni smo, sretni smo, imamo jednu mladu ekipu koja je kliknula zajedno s novim stručnim stožerom.”- istaknuo je kapetan hrvatske muške odbojkaške reprezentacije Marko Sedlaček te dodao: “Pred nama su sada kvalifikacije za Europsko prvenstvo, cilj nam je plasirati se te otići što je dalje moguće. Želimo se zahvaliti svima koji su bili uz nas i idemo dalje trenirati, raditi.“

Hrvatska je svoju prvu mušku odbojkašku medalju na Mediteranskim igrama osvojila davne 1997. godine u Bariju, kada su naši reprezentativci u borbi za broncu savladali Italiju, odbojkašku zemlju od koje svi suparnici drhte. Talijane su na ovogodišnjim MI u alžirskom Oranu Hrvati pobijedili već u polufinalu. Potom je u finalu stradala Španjolska, reprezentacija koja je od Hrvatske izgubila već četvrti susret za redom u posljednjih mjesec dana. Hrvatska je tako zaključila svoj pobjedički niz i osvojila titulu najbolje reprezentacije na ovom natjecanju.

Što reći osim veliko hvala dečkima koji su nas svojim trudom, radom i rezultatom uveseljavali kroz ovaj period Mediteranskih igara te okrunili to zlatom koje smo svi sanjali. Moram napomenuti da se radi o izuzetno potentnoj mladoj ekipi u koju smo mi ulagali, vjerovali u zadnjih četiri godine. Doveli smo i najboljeg trenerskog stručnjaka te je sve skupa je rezultiralo ovakvim rezultatom.” – zaključio je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković dok je Neven Šavora ispred Hrvatskog olimpijskog odbora dodao: „Čestitam dečkima na sjajnim utakmicama koje su odigrali na Mediteranskim igrama. Osobno sam uspio pogledati dvije utakmice u Oranu, ova reprezentacija izgleda moćno i dobro. Rekao bih da je ovo jedan zajednički projekt Hrvatskog odbojkaškog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora gdje smo prije otprilike šest godina krenuli zajednički ulagati u djevojke i momke. Djevojke su nam 2018. godine u Taragonu bile prve, a dečki sada u Oranu. Čini se kao da su se pretplatili za zlatne medalje na Mediteranskim igrama. Kao što je i predsjednik rekao i mi očekujemo da je ovo jedna usputna stanica do puno većih rezultata koji ovu mladu generaciju naših odbojkaša čeka. Naš projekt i dalje traje, mi ne stajemo tu već idemo dalje i nadamo se još većim uspjesima. Vjerujte mi ovi dečki su stvarno jako dobri i vrlo brzo ćemo se opet veseliti.

Hrvatska muška reprezentacija na Mediteranskim igrama, koja je osvojila zlatnu medalju i upisala se u povijest hrvatskog sporta, bila je u sastavu: Bernard Bakonji, Petar Višić, Ivan Mihalj, Kruno Nikačević, Stipe Perić, Petar Đirlić, Tomislav Mitrašinović, Hrvoje Pervan, Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić i Ivan Zeljković. Izbornik Hrvatske je Cedric Enard, pomoćni trener je Tomislav Ćošković dok je kondicijski trener Gael Querin. Fizioterapeut je Luka Penga. Scout je Antonello Andriani. Team manager je Frane Žanić.

Ova medalja, druga u nekoliko tjedana nakon osvajanja bronce u Zlatnoj europskoj ligu, veliki je zalog i za nastavak reprezentativne sezone, te sasvim sigurno jedan dodatni vjetar u leđa našoj reprezentaciji koja u kolovozu kreće s kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.