Dan mrtvih u Meksiku uz šarenilo i proslave

dan mrtvih u meksiku

Prvog dana studenog dok se u miru i tišini prisjećamo naših mrtvih paljenjem svijeća i obilaskom groblja, na drugom dijelu svijeta u Meksiku, Dan mrtvih izgleda potpuno drugačije.

Dia de los Muertos, dan sjećanja na mrtve, u Meksiku se slavi slavi 3 dana, od 31. listopada do 2. studenog. Prvog studenoga se u mnogim dijelovima Meksika prisjeća na preminulu djecu koju nazivaju malim anđelima (Dia de los Angelitos) te se njihovi grobovi ukrašavaju igračkama i balonima. Dan kasnije, 2. studenog slavi se Dan svih duša, posvećen odraslima koji su preminuli.

dan mrtvih u meksiku

Obitelji se u ovom razdoblju okupljaju kako bi na radostan način odali počast mrtvima uz veliku eksploziju boja i radosti življenja. Ususret Danu mrtvih Meksikanci naprave oltare za svoje pokojne čime izražavaju dobrodošlicu njihovim dušama. Na oltaru se stavi omiljena hrana i piće pokojnih kao i neki njihovi predmeti koje su osobito voljeli dok su bili živi. Osim nezaobilaznih lubanja napravljenih od šećera, od hrane se uvijek stavi poseban kruh Pan de muerto, koji često sadrži sjemenke anisa. Meksikanci vjeruju da duše uzimaju esenciju hrane koja im je ponuđena. Kada duše odu, obitelj s prijateljima podijeli tu hranu.
U nekim selima ostavljaju se latice cvijeća od groblja do kuće kako bi duše lakše pronašle put. U nekim zajednicama organiziraju se i cjelonoćne zabave na grobljima uz hranu, pjesmu, svirku te ponekad i kartanje.

Ova tradicija stara je preko 2000 godina i potječe iz običaja naroda Azteka i kulta obožavanja mrtvih. Oni su smrt smatrali prirodnom fazom života, a žalovanje za preminulima nedostatkom poštovanja. Preminuli se i dalje smatraju članovima zajednice, koji bi se za vrijeme Dana mrtvih privremeno vraćali na Zemlju te se na njih uspomena redovito održava svježom.

dan mrtvih u meksiku
Dan mrtvih u Meksiku

Meksička proslava uz šarene parade, maskiranja, zabave i veselja je toliko posebna da je 2008.godine uvrštena u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu. Iako je praznik potekao iz Meksika, danas ga se slavi širom Latinske Amerike s prepoznatljivim lubanjama i kosturima, a najpopularniji lik je La Catrina.