Prijelaz na online obrazovanje za Algebru nije herojski pothvat

U četvrtom izdanju emisije „Poduzetnički mindset“ na N1 televiziji, Saša Cvetojević jučer je ugostio Hrvoja Balena, suosnivača i člana Uprave Algebra Grupe za marketing i prodaju. Priča o današnjoj Algebri počela je prije dvadeset i jednu godinu kad su trojica kolega i prijatelja u dnevnoj sobi formirala prvu učionicu za opismenjivanje Zagrepčana u Wordu i Excelu. Ta trojica FER-ovaca današnji su članovi Uprave Algebre, Mislav Balković, Tomislav Dominković i Hrvoje Balen, koji su od studentskog posla za džeparac stvorili najveći i najbrže rastući hrvatski i regionalni privatni obrazovni sustav.

Algebra Grupu danas čine Visoko učilište Algebra, Pučko otvoreno učilište Algebra i Algebra d.o.o., a proteže se na tridesetak gradova diljem Hrvatske, s više od 60 vrhunski opremljenih učionica i dvorana. U nešto više od dva desetljeća njihove obrazovne programe završilo je više od 120.000 ljudi, što je u prosjeku oko 15.000 polaznika godišnje, prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Algebra je ocijenjena kao najbolji stručni studij u Republici Hrvatskoj.

Hrvoje Balen je neumoran kreativac, karizmatični lider na velikim projektima, kao što su osnivanje Visoke škole za primijenjeno računarstvo u Zagrebu i vođenje Algebrina tima za provedbu istraživanja potreba tržišta rada. Osim toga, potpredsjednik je ICT udruge pri HUP-u, član u nacionalnom Vijeću za obrazovanje odraslih, aktivan na projektima e-učenja, voditelj Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta, pokretač brojnih stručnih konferencija i zaljubljenik u sve digitalno. Kao čovjek koji neprestano dokazuje da se poduzetničkim mindsetom može zaiskriti u cijelom svijetu, spremno je u emisiji odgovarao na pitanja Saše Cvetojevića o obrazovanju i biznisu u vrijeme globalne krize kao posljedice pandemije koronavirusa.

Hrvoje Balen je na samom početku emisije objasnio kako je izgledao Algebrin rast do najveće privatne obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj, koliko pažnje posvećuju kvaliteti gradeći cijelu priču na duge staze i balansirajući između obrazovanja i poduzetništva, ali i na financijski dio koji im omogućuje da budu samoodrživi.
Istaknuo je da u prilog visokim standardima koje su postavili najbolje govori činjenica da od ukupnog broja upisanih njih 55% završi studij, što dokazuje kako u Algebri zaista traže rezultate po pitanju stjecanja ishoda učenja. To što su polaznici platili studij ne jamči im da će ga uspješno i završiti.
Kad je u pitanju profit, Balen smatra da je logično kako i u obrazovanju on mora postojati jer se inače ne bi mogli razvijati. Tako je naglasio da se profit u Hrvatskoj često pogrešno shvaća, posebno od ljudi koji nemaju iskustva u privatnom poduzetništvu, na način da je on dividenda koju vlasnik sam sebi isplaćuje. U Algebri je profit materija koja se stalno ulaže u neprestani rast novih studija, novih učionica i optimizaciju rada, što je utjecalo da i u ovoj krizi još uvijek bilježe rast prijava na svoje programe.

Kad je riječ o podjeli na privatne i državne fakultete, Balen je naglasio kako bi volio da se i u Hrvatskoj kao i u inozemstvu podjela radi na kvalitetne i nekvalitetne. Prema njegovom mišljenju jako je znakovito kako je reagirala većina fakulteta kad je krenula aktualna epidemiološka mjera u Hrvatskoj, a postoje i oni koji ni do danas ne provode nastavu. Za razliku od većine, u Algebri se uz određenu optimizaciju procesa održao jednak broj sati nastave, vježbi i interakcije sa studentima, što za njega nije herojski pothvat jer su, naime, u posljednjih 10 godina ionako većinu toga radili online.

Naposljetku je iznio da s obzirom na novonastalu krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa, za iduću godinu planiraju određenu reviziju svojih ciljeva, što će uključivati i određene promjene u Algebrinu portfelju. Uz nastavak investiranja u razvoj cijele obrazovne vertikale, Algebra bi u roku pet godina, prema Balenovu očekivanju, trebala dobiti status sveučilišta, ući u novi kampus čiji je početak izgradnje trenutno stavljen na čekanje, izgraditi snažniju mrežu prema stranim sveučilištima te imati značajniji udio stranih studenata.

Budite prvi na izvoru poduzetničkih informacija! Učinite razliku, svaki ponedjeljak u 20 sati, u emisiji „Poduzetnički mindset“, samo na N1 televiziji!

Link za cijelu emisiju: https://www.youtube.com/watch?v=dxmdMgAjVrQ