Smještaj kućnih ljubimaca nakon potresa u Zagrebu

Nakon potresa koji su u nedjelju pogodili Zagreb, Info centar Dumovec prima velik broj poziva građana s upitom gdje nakon napuštanja domova mogu privremeno smjestiti svoje kućne ljubimce.
Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba može preuzeti dio tih kućnih ljubimaca, ali njegovi kapaciteti vjerojatno neće biti dostatni.
Zato je otvorena javna Facebook grupa Pomoć u smještaju kućnih ljubimaca nakon potresa. U toj su grupi dobrodošli svi koji zbog potresa u Zagrebu traže privremeni smještaj za kućne ljubimce ili isti mogu ponuditi.
Svaki put kad se traži njihova pomoć, naši sugrađani pokazuju koliko imaju veliko srce. Neki intuitivno već pomažu na razne načine od ranoga jutra, a mi ih sada molimo da vrata svojega doma otvore kućnim ljubimcima koji su izgubili krov nad glavom. Građani koji sa svojim ljubimcima dijele istu sudbinu, sada se suočavaju s nizom problema i moramo im olakšati trenutačnu situaciju. Posebnu molbu upućujem hotelima i pansionima za kućne ljubimce da u slobodne prostore prime pse i mačke kojima je sada smještaj neophodan“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu. Pritom je izrazio nadu da će odvojenost ljudi i njihovih ljubimaca trajati čim kraće.
Djelatnici Info centra Dumovec administrirat će grupu Pomoć u smještaju kućnih ljubimaca nakon potresa. Centar uz to radi i svoj uobičajen posao – u prvom redu organizira zbrinjavanje nezbrinutih životinja, ali i pomaže u traženju i pronalaženju odlutalih kućnih ljubimaca s područja Zagreba.
Budući da je u tijeku pandemija novog koronavirusa, u Skloništu u Dumovcu vrijede posebne mjere. Zbog brige o životinjama normalno, ali zaštićeni posebnom opremom i sredstvima rade djelatnici veterinarske ambulante i terenske ekipe te timaritelji. Ista se zaštita preporučuje i volonterima. Građani mogu udomljavati pse i mačke, ali tijekom boravka u Skloništu trebaju koristiti zaštitne rukavice i dezinfekcijska sredstva.

Facebook grupa Pomoć u smještaju kućnih ljubimaca nakon potresa:
https://www.facebook.com/groups/207652823662824/