Laibach – Specijalno reizdanje debitantskog albuma

Laibach, koji ove godine završava četvrto desetljeće djelovanja, objavio je specijalno izdanje svog debitantskog albuma ‘Laibach’, prvobitno objavljenog 1985. (Škuc / R.o.p.o.t.), u to vrijeme u cenzuriranom formatu i bez imena grupe.

Novo izdanje objavljeno je kao vinil i CD kutija, a vlasnici jednog ili drugog kompleta također imaju pristup digitalnoj verziji svih pjesama na webu. CD izdanje sadrži 3 nosača zvuka, a vinilna kutija dva dvostruka i jedan vinilni album. Dakle, ovo je prošireno izdanje koje zapravo kombinira tri albuma, LAIBACH, REVISITED i UNDERGROUND.
Album LAIBACH sadrži 15 izvornih pjesama benda od 1982. do 1985. Album REVISITED sadrži 12 pjesama, od kojih je deset prerada Laibach pjesma iz prve polovice 80-ih, a od kojih su dvije live numere, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija i Lvovskom filharmonijom. Treći album, pod nazivom UNDERGROUND, sadrži jedan od tri koncerta, koje je Laibach izveo 2012. u rudniku Velenje, dvjesto metara pod zemljom. Taj materijal predstavljaju rane pjesme s početka rada benda, a koncerte je snimio nažalost pokojni legendarni tonski majstor Boško Bursać, kojem je Laibach i posvetio ovaj album. Još pet pjesama iz tog ranog razdoblja dostupno je na internet stranicama benda.

LAIBACH REVISITED projekt objavljen je u ograničenoj nakladi, a u kutiji se može naći i posebna numerirana metalna značka s originalnim Laibach simbolom s početka 80-ih. Dio izdanja je i popratna knjižica sa svim informacijama i uvodnim tekstom urednika prvog izdanja albuma Igora Vidmara te knjiga s opsežnim esejem Marcela Stefančića Jr., kao i kratki zaključni tekst prvog slovenskog predsjednika Milana Kučana. Vinilna kutija također sadrži dvostruki plakat s portretima članova Laibacha i njihovih mnogobrojnih suradnika koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali u tom izdanju ili na koncertima grupe. Izdavač broja je Društvo za retroavantgardu. .

Grupa Laibach ove je godine već odsvirala nekoliko zanimljivih koncerata. U Australiji je održala turneju od pet koncerata. Metro Theatre u Sydneyu ugostio ih je 16. siječnja, nakon čega su nastupili četiri puta s različitim programima na čuvenom Mona Foma festivalu u Tasmaniji gdje su bili jedni od glavnih zvijezda. Na povratku u Europu, grupa se zaustavila u Hong Kongu gdje je 22. siječnja održala već drugi koncert u toj azijskoj metropoli.

Od 8. do 10. veljače Laibach je imao tri nastupa u njemačkoj prijestolnici, gdje je na poziv Heiner Müller Gesellschafta koproducirao kazališno-glazbeni projekt „Wir sind das Volk“, nadahnut tekstovima pokojnog kontroverznog njemačkog dramatičara Heinera Müllera. Sve tri predstave u legendarnom kazalištu HAU1 (Hebbel am Ufer) arhitekta Oscara Kaufmanna bile su rasprodane, pa se zbog velikog interesa pripremaju dodatne četiri predstave na jesen.